Wie zijn wij om Renée Zellweger iets te verwijten?

Wie zijn wij om Renée Zellweger iets te verwijten?

We zagen Renée Zellweger 5 jaar niet, en nu zien we haar plots overal. Foto’s van ‘ELLE’s women in Hollywood Celebration’ overspoelen het internet. En daar ziet ze er eigenlijk nog niet zo slecht uit, alleen een beetje anders. Maar dat de rest van de wereld er een andere mening op nahoudt, is een understatement. Uitspraken als “What kind of monster is this?” en “Stop what you’re doing: Renée Zellweger has a brand-new face” zijn kop van jut op sociale media. 

Waar ligt de grens? 

De vraag is dan in hoeverre we hierover mogen oordelen. De sociale media worden overrompeld met meedogenloze opmerkingen die de actrice gelijk maken met de grond. Elke vrouw in Hollywood is hier min of meer op voorbereid. Als je iets drastisch verandert aan je uiterlijk, dan weet je wat de gevolgen kunnen zijn. Maar “What kind of monster is this?” moet zelfs bij de meest succesvolle Hollywoodster door merg en been gaan. Hier kunnen we niet meer spreken van louter kritiek, dit valt haar persoonlijkheid op alle vlakken aan, om nog maar te zwijgen van haar toekomstige carrière waar ze (misschien) zo op gehoopt had. 

De vrouwen die vinden dat Zellweger ‘aanzienlijke schade’ heeft toegedragen aan haar grootste pluspunt, zijn zij die het hardst vinden dat elke glimp vet, elke centimeter cellulitis en iedere tevoorschijn komende kraaienpoot het uiterlijk aantast. Dat de reacties dus in strijd zijn met de werkelijke gedachtegang van de laaiende menigte, is zonneklaar. 

Vrouwen en hun leeftijd 

Het ouder wordende lichaam is fascinerend, maar we zijn er ook cultureel in getraind om dat lichaam te zien als iets choquerend. Het dilemma dat Zellweger wellicht tegemoet kwam, is dat wat veel Hollywoodvrouwen ervaren: ouderdom staat gelijk met vergane glorie. Het stoort mensen blijkbaar om een bekend iemand te zien transformeren, maar het is nog banaler als we de publieke reacties bekijken: “Where did Renee Zellweger’s face go?” Wat heeft Renée Zellweger gedaan om een dergelijke terugslag te moeten aanschouwen? 

Jong, talentvol, knap, intelligent, maar toch ook bescheiden en zelfbewust. Dat is wat een Hollywood celebrity moet zijn. Het is erg dat vrouwen zich na een zekere leeftijd niet meer publiekelijk kunnen vertonen zonder dat ze tot op het bot afgekraakt en uitgescholden worden. Heel treurig allemaal voor Renée en alle andere red carpet-genodigden dat deze hypocrisie wereldwijd de bovenhand neemt. 

Maar gelukkig zijn er ook mensen die op een iets positievere manier naar Zellweger refereren.

Gesponsorde artikelen