Wie z’n kerstversiering vroeg ophangt, is gelukkiger

Kerstboom
Photo by freestocks.org from Pexels

Ben jij zo iemand die vanaf het frisjes wordt zin krijgt om de kerstboom op te zetten? Ga dan gerust  je gang, want uit onderzoek blijkt dat wie vroeg z’n kerstdecoratie ophangt, gelukkiger is. 

Er is in ons land een ongeschreven wet dat je de kerstboom en de bijhorende kerstversiering pas boven haalt “wanneer de Sint uit het land is”. Maar eigenlijk zou die doos met kerstversiering beter al eerder van zolder of uit de kelder halen, want het is wetenschappelijk bewezen dat wie z’n kerstversiering vroeg ophangt gelukkiger is.

Kerstboom
Photo by Jahaziel Rodriguez from Pexels

Nostalgie

Wie al vroeg in de kerststemming raakt, is nostalgischer en is meer één met hun innerlijke kind. “Hoewel er heel wat verschillende redenen kunnen zijn waarom iemand vroeg kerstversiering ophangt, is de meest voorkomende reden nostalgie. Je wil de magie herbeleven of compenseren voor de gemiste magie”, laat Steve McKeown, psychoanalist en oprichter van MindFixers en de eigenaar van de McKeown Clinic weten aan Unilad.

“In een wereld vol stress en angst willen mensen dingen herinneren die hen gelukkig maken en kerstversiering is iets dat deze sterke herinneringen aan de kindertijd opwekt. Kerstdecoratie vormen een deur naar die oude herinneringen van magische emoties en enthousiasme. Wanneer je de decoratie vroeg ophangt vergroot je dus dat enthousiasme.”

Uitnodigend

Naast de nostalgische gevoelens, zorgt kerstversiering ook voor meer sociaal contact. Uit onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Environmental Psychology blijkt dat kerstdecoratie gebruikt wordt als manier om duidelijk te maken aan je buren dat je toegankelijk bent, dat ze gerust eens mogen binnenspringen.

Het onderzoek vergeleek gedecoreerde huizen met huizen zonder kerstversiering. De bewoners van de huizen met kerstversiering werden door het de testgroep gezien als vriendelijker en samenhangend.

Begin die kerstlampjes dus al maar uit elkaar te halen!

Gesponsorde artikelen