Wielertoeristen slikken blijkbaar ook al doping dat het geen naam heeft

Wielertoeristen slikken blijkbaar ook al doping dat het geen naam heeft

Het rapport dat de onafhankelijke hervormingscommissie CIRC (Cycling Independent Reform Commission) vandaag publiceerde, gaat niet alleen over Lance Armstrong en hoe de wielerunie UCI er alles aan deed om hem af te schermen. Er staat ook in hoe doping de jongste jaren helemaal ingeburgerd is geraakt bij wielertoeristen en amateurrenners. 

De onaflatende stroom dopingschandalen waarmee de wielersport de jongste jaren heeft af te rekenen heeft blijkbaar als effect alleen dat wielertoeristen en amateurrenners ook steeds meer naar verboden middelen grijpen: “Managers en zakenmannen van middelbare leeftijd die trainen op en deelnemen aan toertochten op doping, het is ingeburgerd”.  Ze willen niet onderdoen voor jongere leden van de club of willen niet gezegd hebben dat “ze niet kunnen volgen” en nemen ze meer en meer hun toevlucht tot doping. 

Supergemakkelijk om er aan te geraken

Volgens het rapport gaat alle aandacht naar doping op het hoogste niveau, en wordt er bovendien toch amper of helemaal niet gecontroleerd bij amateursporters. En het is ook supergemakkelijk geworden bovendien. “Het is erg makkelijk om aan verboden middelen te geraken via het circuit van fitnesscentra en ook via het internet. Doping is ook goedkoper geworden, zodat iedereen het kan betalen. Bovendien zien we de jongste jaren dat de informatie van hoe je die dingen moet gebruiken en welke meer en meer verspreid wordt bij mensen die niet professioneel met wielrennen bezig zijn”.

Wielerclub die arts heeft die dopingadvies geeft

In het verslag staat ondermeer hoe de CIRC te horen kreeg van getuige uit “het wereldje” hoe wielerclubs zelfs beroep doen op voedingsspecialisten maar ook op artsen die dopingadvies geven. Wielerliefhebbers die materiaal hebben om hematocrietwaarden te meten, om de twee dagen zichzelf EPO Zeta toedienen, groeihormonen slikken in de winter maar bijvoorbeeld ook Lutrelef injecteren, een hormoon dat vrouwen die moeilijk zwanger raken toegediend krijgen: het komt allemaal voor.

Volgens de CIRC zijn er chatrooms genoeg waar wielertoeristen en amateurrenners elkaar tips geven over doping. “The more widespread doping at the amateur level means the concept of doping is reinforced at the broader level ie. within the wider fan base” staat er te lezen. Of: het wordt hoe langer hoe erger.

12 verboden middelen in één wielertoerist

In Frankrijk werd onlangs bij een wielertoerist 12 verboden middelen gevonden toen hij in het raam van een ander medisch onderzoek werd onderzocht. Testosteron maar ook cortisone blijken erg populair bij veertigplussers.  

Wat er nog zoal gebruikt wordt? Het lijstje is hallucinant. Dingen die je meer zuurstof doen opnemen zoals Actovegin, verschillende soorten EPO (CERA, Eprex, EPO zeta, EPO Retacrit), Neorecormon en Albumin. Hormonen zijn ook erg in: Kryptocur, Lutrelef, Gonasi, TB-500, Glucagone, Geref, Menogon, Proviron, Deca Durabolin, Testovis, Triacana, Dynatrope, Monores en Hypertropin bijvoorbeeld. 

Hormonencel van politie weet het al langer

Vorig jaar al trok de hormonencel van de federale politie bij ons aan de alarmbel. “Het verontrust ons wat vijftigers nemen om zich te kunnen meten met wielertoeristen die half zo oud zijn”, liet die weten.  Dat de wielertoeristen heel goed weten dat het niet mag blijkt uit het feit dat “ze werken met postbussen of hun pakket laten leveren bij hun buurvrouw van 78”.  De hormonencel zegt de wielerclubs niet te viseren. Ze belandt bij wielertoeristen na onderscheppingen door de douane.

De vaststellingen van de hormonencel werden toen door wielerclubs en -organisaties nog geminimaliseerd. Het zou gaan om “enkelingen” werd toen beweerd. 

Ze willen niet onderdoen voor jongere leden van de club of willen niet gezegd hebben dat “ze niet kunnen volgen” en ze nemen meer en meer hun toevlucht tot doping. 

Gesponsorde artikelen