WiFi 6 zorgt voor stabieler internet: niet meer wachten tot je pagina geladen is

Woman using smartphone Cyber security network
GettyImages

Vanaf vandaag start dat uitrol van WiFi 6. Dat is de nieuwe naam van een sneller internetnetwerk. Op die manier kan je een pak sneller surfen én bovendien wordt je netwerk een stuk stabieler.

We maken allemaal wel eens mee: je iPhone geen verbinding wil maken met je WiFi-netwerk omdat er te veel apparaten zijn aangesloten. Dat is binnenkort voorbij, want vandaag gaat WiFi 6 van start. Dat is de laatste update wat betreft draadloos internet.

Drie keer zo snel

WiFi 6 zorgt ervoor dat je bijna drie keer zo snel kan surfen als voordien. Zo kan je snelheden halen van 9,6 gigabit per seconde in plaats van 3,5 gigabit. Om de nieuwe technologie te kunnen gebruiken moet de router geschikt zijn voor het nieuwe sterkere netwerk.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je smartphone of laptop kan gebruikmaken van de nieuwe technologie. De Samsung Galaxy S10 en iPhone 11 (pro) kunnen alvast overweg met WiFi 6.

Nadruk op stabiliteit

closeup of a wireless router and a man using smartphone on living room at home ofiice
GettyImages

Ondanks dat de snelheid sterk verbeterd is, is dat niet de focus van WiFi 6. De technologie wil vooral de stabiliteit van netwerken verbeteren. Dat komt doordat draadloze netwerken nu vaak overbelast zijn. We hebben namelijk steeds vaker apparaten in huis die verbonden moeten zijn met WiFi. Daardoor kan je draadloos internet een stuk instabieler werken.

Vooral grote publieke plaatsen zullen een verbetering ervaren. Vaak ligt het netwerk in een luchthaven plat omdat er te veel toestellen op aangemeld zijn. WiFi 6 zou dat moeten voorkomen.

De technologie maakt gebruik van twee verschillende signalen waaronder het 2,4 GHz netwerk en het 5 GHz netwerk. Dat eerste zendt een krachtiger signaal uit dan voordien (maar is nog altijd een stuk trager dan 5G GHz). Met WiFi 6 zou het 2,4 GHz netwerk door meerdere muren heen kunnen waardoor je niet langer met dode signaalpunten in je huis zit. Doorgaans maken alleen apparaten zoals printers gebruik van dat signaal, omdat ze weinig data gebruiken. Het 5 GHz netwerk, dat een stuk sneller is, is verbeterd naar de snelheid van 9,6 gigabit.

Een ander voordeel aan de nieuwe WiFi is dat het niet langer continu verbinding maakt met alle apparaten. Alleen apparaten die verbinding vereisen blijven op het netwerk. Zo wordt het niet onnodig belast. Slimme rookmelders of thermostaten moeten namelijk niet altijd verbonden zijn met het netwerk. Daardoor is er meer ruimte voor andere toestellen.

Wie nu denkt dat onze telecomoperatoren klaar zijn voor die vernieuwing, zijn eraan voor de moeite. Proximus en Telenet hebben nog niets laten weten over het nieuwe netwerk, laat staan een uitrol ervan.

Gesponsorde artikelen