Wij bevriezen, in Australië raakt het kwik de 50°C aan

Wij bevriezen, in Australië raakt het kwik de 50°C aan

48,9 graden Celsius, dat is de temperatuur waar Port Augusta, in het zuiden van Australië, mee geconfronteerd werd vorige woensdag. In Oceanië hebben ze enkele recorddagen achter de rug, de thermometer bereikte enkele keren bijna vijftig graden.

In België cirkelt het kwik de laatste week rond de 3 à 4 graden, maar aan de andere kant van de planeet is het snik, snik-heet. In Tarcoola ging de thermometer naar de 49 graden, in Port Augusta, ook in het zuiden, naar 48,5.

De eerste dagen van de voorbije week zijn bij de 10 warmste dagen ooit, zegt het lokale metereologisch instituut, deze temperaturen zijn letterlijk ongezien. Een hittegolf van deze soort heeft nefaste gevolgen op mensen, maar ook op dieren en zelfs op bepaalde stukken van de Australische infrastructuur.

Brandwonden en dode vissen

16 mensen zijn op de spoed geëindigd dankzij de hitte. The Guardian bracht het nieuws dat enkele tuinmannen zich verbrandden omdat ze hun materiaal uit de zon wilden verzetten. De staat New South Walles heeft zuurstof in zijn meren en rivieren moeten pompen omdat duizenden vissen aan het sterven waren, hun lijken dreven op het oppervlak.

The Washington Post stelt dat bijna een miljoen vissen intussen dood werden teruggevonden, alleen al in de laatste week in één rivier: de Darling in het westen van New-South Wales. De overheid vond ook al 1.800 kadavers van vissen in het Hume-meer in het zuiden van de staat.

Dieren en daklozen

De meeste bewoners blijven momenteel binnen, weg van de zon. Aan eigenaars van dieren wordt afgeraden om hun honden en katten naar buiten te laten gaan. De poten van de dieren zijn namelijk niet bestand tegen het verhitte beton van straten en voetpaden. Maar wat met mensen die geen dak boven het hoofd hebben?

In South Australia is Code Rood gelanceerd, waardoor extra middelen vrijkomen om daklozen tegen de hitte te beschermen. Het Rode Kruis heeft al 750 geïdentificeerd die bechouwd worden als ‘kwetsbaar’.

Vandaag blijft het nog steeds ontzettend warm in Australië, maar de situatie is wel al wat gekalmeerd. Er wordt echter nog steeds geen regen verwacht en het kwik hangt er nog steeds bij de 40 graden.

Gesponsorde artikelen