Wij mochten de nieuwe Samsung Galaxy S8 testen en we waren onder de indruk

Wij mochten de nieuwe Samsung Galaxy S8 testen en we waren onder de indruk

Er was al zoveel gelekt over de Samsung Galaxy S8 dat er weinig verrassingen waren bij de voorstelling woensdag in Londen, maar de hoge verwachtingen werden wel ingelost. Wij mochten het toestel als een van de eersten testen en zagen dat de hype helemaal niet overdreven is.

Vorig jaar was een lastig jaar voor Samsung. Vooral het debacle met de Samsung Galaxy Note 7 kwam hard aan. Enkele van die toestellen vlogen spontaan in brand en omdat Samsung niet direct het probleem vond, werden al die smartphones teruggeroepen en terugbetaald. In Londen zou dan ook vaak verwezen worden naar het feit dat ze geleerd hebben uit hun fouten en de vele veiligheidstesten die de S8 heeft ondergaan.

Ondanks die zware financiële klap, werd 2016 over het algemeen toch een goed jaar voor Samsung met voor de rest heel goede verkoopscijfers. Maar om hun reputatie helemaal te herstellen, moet de S8 er knal op zijn.

“New kind of smartphone”

De voorstelling werd dan ook heel groots aanpakt met op hetzelfde moment in New York en Londen een enorme show waarbij de grote woorden niet achterwege bleven. “It’s not a new smartphone, it’s a new kind of smartphone”, viel onder andere te horen. Samsung zou de smartphone opnieuw hebben uitgevonden.

Wij waren erbij in Londen en mochten daar zelf ondervinden dat die zin niet enkel een verkoopspraatje is want de S8 is op veel vlakken heel vernieuwend. Het was een beetje jammer voor Samsung dat de meeste nieuwigheden al gelekt waren en het verrassingseffect zo wat achterwege bleef. Op dat vlak kunnen de Zuid-Koreanen nog iets leren van Apple. Toch was bij bijna iedere aanwezige positief commentaar te horen.

Infinity Display

Het meest opvallende aan de S8 is ongetwijfeld het scherm. Samsung is erin geslaagd om de zwarte boorden die je nu bij zo goed als ieder smartphone hebt bijna volledig weg te werken. Zo krijg je wat zij noemen een Infinity Display.

Dat ziet er heel mooi uit en is ook gewoon ongelofelijk handig. Want zo krijg je een veel groter scherm zonder dat je gsm zelf groter wordt. De S8 is ongeveer even groot als zijn voorganger, maar het scherm is van 5,1 inch naar 5,8 inch gegaan. Bij de S8+ krijg je zelfs een scherm van 6,2 inch.

Bovendien ligt de S8 ook heel goed in je hand en in tegenstelling tot sommige oudere modellen voelt hij niet glad aan door de rand in aluminium. Lelijke vingerafdrukken op de glanzende achterkant blijven wel een probleem, maar dat kan je oplossen met een hoesje.

Pas als je even werkt met de S8 merk je hoe handig zo’n groot scherm is. Je krijgt namelijk veel meer tekst op je scherm, ziet je e-mail nog staan als je hem beantwoordt of de foto als je eronder aan ’t reageren bent. En natuurlijk is het ook veel aangenamer om naar Netflix of andere video’s te kijken.

Gezichtsherkenning

Het enige nadeel van dat grote scherm is dat de vingerprintscanner naar de achterkant is verplaatst. Die zit nu nogal ongelukkig hoog naast de camera. Dat heeft Samsung gelukkig opgelost door twee andere manieren toe te voegen om je gsm te ontgrendelen.

De irisscanner leest je oog en dat duurt even, maar is wel de best beveiligende manier. Die kan je bijvoorbeeld gebruiken om bepaalde privédocumenten of -gesprekken op je smartphone extra te beveiligen. Om je toestel zelf te ontgrendelen geven wij de voorkeur aan de gezichtsherkenning. Het komt erop neer dat je frontcamera je gezicht herkent en dan de telefoon ontgrendelt.

Ook dat konden we even uittesten en het is indrukwekkend hoe snel de functie werkt want in minder dan een seconde is de telefoon ontgrendeld. Je zal je vingerprintscanner dus niet echt missen.

Betere selfies

Aan de achtercamera is niet veel veranderd. De camera van de S7 heeft dan ook veel prijzen gewonnen en dus werd die behouden. De software die erachter zit zorgt wel voor een verschil. Zo zit er Multi Frame in, een systeem waarbij je camera eigenlijk drie foto’s snel achter elkaar trekt en de beste kiest.

Ook de frontcamera kreeg een kleine upgrade met het toevoegen van een autofocus. Daardoor kun je dus selfies trekken bij minder licht die toch scherp blijven.

Fast Charging

Een ander sterk punt dat de S8 heeft overgenomen van zijn voorganger is de Fast Charging. Daarmee kan je de smartphone in zo’n anderhalf uur volledig opladen en dat voor een batterij van 3.000 mAh. De S8+ met een batterij van 3.500 mAh duurt iets langer om op te laden, maar gaat ook iets langer mee.

Een nieuwigheid daarbij is het feit dat ook het draadloos opladen nu sneller gaat. Het is nog altijd trager dan opladen met een kabel, maar het verschil is veel kleiner geworden. Die draadloze oplaaddock is wel niet inbegrepen als je een S8 of S8+ koopt.

Wat wel inbegrepen is, zijn headphones van AKG. Die kosten als je ze los wil kopen zo’n 100 euro en zijn dat bedrag ook waard. De tijd dat de oortjes die je bij je toestel kreeg niets waard waren, ligt bij deze definitief achter ons.

De S8 en S8+ zijn vanaf 28 april in België te koop en kosten respectievelijk 799 en 899 euro. Wie ze nu bestelt, krijgt ze zelfs zo’n 8 dagen vroeger geleverd.

Gesponsorde artikelen