“Wij moesten meer als Duitsland worden? Wel, bij deze is het duidelijk wat dat betekent”: Theo Francken (N-VA) haalt z’n gram

“Wij moesten meer als Duitsland worden? Wel, bij deze is het duidelijk wat dat betekent”: Theo Francken (N-VA) haalt z’n gram

De Duitse kanselier Angela Merkel zet vandaag de Oost-Europese landen keihard onder druk: ze moeten solidair zijn en meehelpen vluchtelingen opvangen. Duitsland opende gul haar deuren de afgelopen weken, maar kraakt nu onder het aantal vluchtelingen. Merkel keerde haar kar 180 graden en voerde opnieuw grenscontroles in. De vluchtelingencrisis is nu compleet. Vandaag op de Europese top staan de Oost-Europese landen met hun rug tegen de muur.

“Men heeft mij de afgelopen weken verschillende keren gevraagd waarom we niet wat meer als Duitsland waren. Ik heb daar nooit veel over willen zeggen. Bij deze is het wel duidelijk.” Staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) haalt z’n gram: wekenlang werd Merkel geprezen voor haar ‘moedig’ en ‘humaan’ beleid, en stond Francken onder druk om meer te doen voor de vluchtelingen.

Maar Duitsland kraakt nu. Het kan niet zomaar alle Syrische vluchtelingen blijven opvangen, zeker niet in de deelstaat Beieren, waar de meeste vluchtelingen Duitsland binnenkomen. Merkel ging gisteren over tot zeer drastische maatregelen: ze besliste om opnieuw grenscontroles in te voeren met Oostenrijk. Daarmee werd het Schengen-verdrag, dat regelt dat binnen de Schengen-zone mensen vrij mogen bewegen, de facto opgezegd. Maar er is een achterpoortje in dat verdrag, dat zegt dat landen gedurende 30 dagen opnieuw controles mogen invoeren, als de veiligheid van een land op het spel staat.

Sluit België straks ook de grenzen?

Niemand weet hoe het nu verder moet. Voor Francken is het niet uitgesloten dat ons land straks ook z’n grenzen sluit. Het is de enige manier om een totale crisis te vermijden. Maar daarmee komt minstens de filosofie van het Europese eenmakingsproject in gevaar.

Het is een plots einde aan de gulheid van de Duitsers, die als spons alle vluchtelingen die in de EU binnenkwamen, aanzoog. De Duitsers hadden immers beslist om alle vluchtelingen hun asielaanvraag te erkennen, ook al kwamen die asielzoekers niet eerst in Duitsland aan. De regel binnen de EU is dat vluchtelingen zich maar in één land mogen registreren voor een asielaanvraag, maar die regel had Duitsland eerder naar de prullenmand verwezen. Ze wilden de vluchtelingen immers allemaal helpen en opvangen.

vrt

Duitsland versus de kleintjes

Niet toevallig is er vandaag een grote EU-top in Brussel. De ministers van Binnenlandse Zaken en Asiel en Migratie komen vandaag in Brussel bijeen. Het grote spreidingsplan van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ligt op tafel: 120.000 asielzoekers beter uitspreiden over de EU. Maar een paar kleinere Oost-Europese landen wil dat echt niet: Hongarije, Tsjechië, Slovakijë en Letland. Duitsland gaat de confrontatie met die kleintjes nu aan.

België steunt de Duitsers, net als de Europese Commissie, die ook vindt dat Europa met één uniform beleid moet reageren. Maar Victor Orban, de autoritaire leider van Hongarije, is niet van plan zomaar te plooien. Hij vindt het sluiten van grenzen niet zo dramatisch, en wil vooral geen vluchtelingen opvangen in z’n land.

De Belgische regering begrijpt het Duitse standpunt. Premier Charles Michel (MR) heeft uitstekende banden met Merkel, en nam al een deel Duitse vluchtelingen op. Net als de Duitsers wil België een Europese oplossing. Zeker de N-VA is daarbij keihard voor de Oost-Europese landen, en ook Griekenland, die wel veel Europees geld krijgen, maar in de asielcrisis hun best niet doen om mee asielzoekers op te vangen.

Francken wil in elk geval dat N-VA-standpunt, die eis om solidariteit, kracht bij zetten op de EU-top. Maar de kans dat het daar al tot een deal komt, is klein. Waarschijnlijk zullen de Europese staatsleiders naar Brussel moeten komen om de zaak op te lossen.

Gesponsorde artikelen