Wij spraken met Nielson: nieuw album, carrière na ‘Sexy als ik dans’ en verschillen tussen Vlaanderen en Nederland

Wij spraken met Nielson: nieuw album, carrière na ‘Sexy als ik dans’ en verschillen tussen Vlaanderen en Nederland

De Nederlandse singer-songwriter Nielson veroverde Vlaanderen twee jaar geleden met zijn hit ‘Sexy als ik dans’. Op 12 oktober brengt hij een nieuwe plaat ‘Diamant’ uit en we mogen ons aan veel elektronische beats verwachten. Daarna volgt een tour die ook langs Antwerpen passeert. Wij spraken met Nielson.

Je nieuwe plaat ‘Diamant’ komt op 12 oktober uit. Waar mogen we ons aan verwachten?

Nielson: Iets heel anders dan wat ik voordien gemaakt heb. Ik ben er een halfjaar uit geweest. Kijk, ik was 5 jaar bezig in Nederland en daarna was ik mijn connectie met de muziek even verloren. Alles ging op automatische piloot. Ik heb dan besloten om er even tussenuit te knijpen. Toen ben ik getrouwd en heb ik tijd in mijn privéleven geïnvesteerd. Mijn gezicht weer eens op een verjaardagsfeestje laten zien enzo.

Maar daarna begon het weer te kriebelen. We hebben een eerste schrijfsessie ingepland en die ging compleet anders dan voorheen. Ik had mijn gitaar niet bij me en we zijn meer met beats gaan werken. Daardoor is het resultaat een stuk elektronischer. De muziek heeft meer een internationale popsound, maar ik heb wel in het Nederlands gezongen. Dat blijf ik altijd doen. Maar ik streef nu wel een hoger niveau na. Daarom werk ik samen met Miles Walker. Hij heeft werk van onder andere Beyoncé en Rihanna gemixt en gemastered. De sound is daardoor heel erg veranderd. En ik ben natuurlijk niet meer een jonge kerel. Ondertussen ben ik een man van bijna 30. Het verhaal is veranderd.

Het is een soort persoonlijke ontwikkeling, weet je. Ik ben ooit muziek beginnen maken om mijn hart te luchten. Muziek is voor mij een uitlaatklep. En dat kan je nu weer terug horen op deze plaat en dat is heel fijn.

Gaan de songs op ‘Diamant’ over de liefde? Neem nu het nieuwe nummer ‘Underdog’?

Nielson: Het is eigenlijk een beetje the story of my life als het op de liefde aankomt. Ik ben altijd een beetje de eeuwige tweede keuze geweest. Dat zeg ik nu met een glimlach. Ik heb daar nu vrede mee, maar vroeger was dat echt iets waar ik tegen streed. Veel meisjes zagen mij nooit als de alfaman, ik was altijd de goede vriend die heel goed kon luisteren. Dat was toen heel frustrerend. Die frustratie heb ik in Underdog gestopt.

Beats en persoonlijke verhalen

Hoe verschilt je songwriting-proces nu van vroeger?

Nielson: Ik schrijf al mijn nummers al vanaf het begin samen met drie andere jongens. Zij staan niet bij mij op het podium. Twee van hen maken veel beats, ik zelf ook af en toe. Op een gegeven moment hadden we 30 à 40 beats in onze Dropbox staan. Daarop maakte ik melodietjes en die werden later aangevuld met tekst. Dat nam ik dan mee naar een schrijfsessie om samen af te werken.

En met z’n vieren schrijven we dan de teksten. Wat er nu vooral veranderd is, is dat ik een heel persoonlijk album wou maken. Vroeger was een nummer vooral een compromis tussen ons vier. Zij moesten inspringen op mijn levensverhaal. Ik heb superveel moeten delen: mijn hele jeugd, gebeurtenissen die een grote impact op mij hebben gehad, … Zij zijn in mijn wereld gedoken om mij te helpen om mijn verhaal te schrijven. Dat is goed gelukt.

Leven van de muziek

Wie zijn je belangrijkste invloeden?

Nielson: Ik luister heel veel naar Anderson .Paak. Hij is op dit moment mijn favoriete artiest. Ik hou veel van hiphop. Hij maakt muziek met veel soul- en R&B-invloeden. Ik hoor ook graag The Weekend, Drake en Kendrick Lamar. Ook Justin Timberlake en Bruno Mars vind ik leuk, meer de gelikte kant. Mijn muzieksmaak is vrij uiteenlopend, maar het heeft wel altijd iets met pop te maken.

Ben je continu met muziek bezig?

Nielson: Was dat maar waar. In een ideale wereld zou ik heel de tijd in de studio nieuwe liedjes maken. Dat is mijn passie. Maar als je succesvol wordt, krijg je er veel dingen bij. In het begin moest ik daar wel mee leren omgaan. Ik doe interviews, maak podcasts, ga langs bij radio en tv. Nu de plaat bijna uitkomt, ben ik natuurlijk vooral daarmee bezig. Als die periode voorbij is, komt de clubtour. Ik ben nu dus ook veel aan het repeteren, zo’n drie keer per week met de band.

Naast podium

Heb je ook een hobby of uitlaatklep die niets te maken heeft met muziek?

Nielson: Het klinkt misschien suf, maar ik hou erg van wandelen. Precies omwille van die reden heb ik een hond gekocht. Op die manier kan ik mijn hoofd leegmaken, superfijn! Daarnaast speel ik ook nog volleybal. Dat doe ik in een vriendenteam met mijn broers.

Met welke artiest (leven of dood) zou je graag het podium delen?

Nielson: Dat is een lastige. Michael Jackson denk ik.

We hebben je bij ‘Gert Late Night’ een serenade zien geven voor Marthe van K3. Ben je zelf fan van de meidengroep?

Nielson: Nee. Ik ben ook niet echt de doelgroep van K3. Zij doen natuurlijk iets heel anders dan ik. Maar ik vond het wel heel leuk om te horen dat Marthe fan van mij is. Dat wist ik niet. Toen ze me belden om haar te verassen dacht ik ‘waarom niet?’. Het was erg gezellig.

Carrière na ‘Sexy als ik dans’?

Je grootste hit tot nu toe is ‘Sexy als ik dans’. Verloopt je muzikale pad daarna niet moeilijk als artiest? Je kan die hit natuurlijk moeilijk overtreffen …

Nielson: Voor mij zijn er eigenlijk twee werelden. In Nederland had ik veel bekende songs voor Sexy als ik dans. Beauty & The Brains, Hoe en Mannenharten waren al hits. Daar kende mijn carrière een totaal andere opbouw. In Vlaanderen is Sexy als ik dans inderdaad mijn beginpunt. Hier was het opnieuw zoeken. Maar ik maak altijd iets wat ik zelfs leuk vind en waar ik zelf tevreden mee ben. Anders is het toch niet goed. Ik ben blij dat mijn nieuwe song IJskoud veel gedraaid wordt.

Verschillen Vlaanderen en Nederland?

Merk je veel verschillen tussen Vlaanderen en Nederland?

Nielson: Goede vraag. Er zijn een paar verschillen. Als ik Beauty & The Brains inzet, een ouder liedje van mij, dan zing ik in Nederland altijd enkel de eerste zin. Het publiek zingt de rest. Toen ik hier in Vlaanderen voor het eerst op een festival speelde, was ik even vergeten dat dat nummer hier helemaal niet bekend is. Dat was zo’n moment van ‘ow f**k’. Je kon wel krekels horen. Dat was echt grappig. Maar dan moet je je ineens weer bewijzen. Vlaanderen heeft me eigenlijk weer even met beide voeten op de grond gezet, zo van ‘laat maar even zien wat je kan’. Dat vind ik wel vet. Dat inspireert me wel.

Ook is er een groot verschil als je net nieuw bent. Als je als nieuwe artiest in Nederland op een festival staat, dan staan mensen cynisch te kijken met hun armen over elkaar. In Vlaanderen kijken ze meer van ‘ik ben benieuwd’. Mensen zijn hier iets meer open op muzikaal vlak. Als je hier iets goeds brengt, zijn mensen gemakkelijker te bereiken. Maar het is niet zo dat ze minder kritisch zijn.

Leukste optreden?

Wat is het leukste optreden dat je ooit gegeven hebt?

Nielson: Er zijn er een aantal. Concert at Sea in Zeeland een aantal jaar geleden was heel vet. Vrienden van Amstel was een heel groot feest. Mijn eigen concert in Heineken Music Hall was ook fantastisch. Het is echt super als er 5.000 mensen speciaal komen om naar je show te kijken. Dat was gewoon een mijlpaal in mijn carrière.

Hier in Vlaanderen heb ik eens op Genk on Stage gestaan. Je had daar twee podia, het A-podium en het B-podium. Ik stond op het B-podium, ik was hier nog nieuw. Het was één van mijn eerste shows in Vlaanderen en ik was best wel zenuwachtig, maar het dak ging eraf. Alsof de mensen mij al jaren kenden. Dat raakte me heel erg. Later ben ik nog eens teruggeboekt op het hoofdpodium. Dat was een heel mooi compliment.

‘Diamond’ tour

Wat zijn je toekomstplannen?

Nielson: De ‘Diamond’ tour komt eraan. Het wordt een heel andere show dan voordien. De sound verraadt dat natuurlijk al een beetje. Ik heb nu een andere drummer. Zijn stijl leunt wat beter aan bij die sound die ik nu heb. Hij heeft die feel en hij heeft na z’n gewone drumstel ook een pad staan waarmee hij elektronische sounds kan maken. Daardoor hebben we een soort hybride geluid. Dat is heel vet. De percussionist heeft ook een pad staan. Alle sounds van het album kunnen dus gerecreëerd worden. Daardoor krijg je een hele dikke sound.

Bovendien hou ik van dansen. Ik ben met de choreograaf in de studio gedoken. Dat gaat dus ook voorbijkomen. Naast de bekende liedjes ga ik natuurlijk vooral nieuwe nummers spelen. Ongeveer 90 procent van het album zal live gespeeld worden.

Blijft de gitaar thuis?

Nielson:

Niet helemaal, want Sexy als ik dans moet toch gespeeld worden. Ik denk dat ik twee of drie liedjes met gitaar zal spelen. Mijn Belgische show gaat door in Trix Antwerpen op 13 december.

Gesponsorde artikelen