Wij spraken met SWMRS vlak voor ze Werchter plat speelden: over Green Day, Californië en hun nieuwe plaat

De mannen van SWMRS zijn nog piepjong, toch mochten ze al op het grootste festival van ons land spelen. De band lostte onlangs hun plaat ‘Berkeley’s on Fire’ en die kent vooral succes in Europa. Bovendien is de drummer van de band de zoon van Green Day-frontman Billie Joe Armstrong. Wij spraken met SWMRS vlak voor hun concert op Rock Werchter.

Jullie komen uit Californië, dus jullie zijn deze hitte gewoon?

SWMRS: “Ja. Wij omarmen de hitte. Zomerweer en muziek gaan gewoon hand in hand.”

Jullie zijn op tour met Muse?

“Inderdaad. We spelen enkele shows met Muse, Bring Me The Horizon en met Weezer. Ze spelen allemaal op dit festival.”

Het gaat best goed met jullie band?

“Vooral in België, haha. We hebben gehoord dat onze plaat in een Europese hitlijst staat. Dat vinden we heel leuk, vooral omdat we het hier zo fijn vinden.”

Enkele jaren geleden hebben jullie je bandnaam veranderd van Emily’s Army naar SWMRS. Waarom?

“Toen we serieus begonnen spelen, waren we allemaal 19 jaar. Toen waren we enorm beïnvloed door groepen als The Vaccines. We wilden zo klinken, niet meer zoals de bands waar we naar opkeken toen we jong waren. Daarom veranderden we onze naam.”

Nieuwe plaat

In februari hebben jullie een nieuwe plaat, ‘Berkeley’s on Fire’, uitgebracht. Hoe is de ontvangst?

“Deze zomer staan we op zowat elk groot festival. Het was ons doel om een plaat te maken die weerklank zou hebben bij onze Europese fans. We doen het zeer goed in Duitsland, België, Frankrijk, Nederland en het VK. Dat was ook ons doel. Het is zo fijn om hier te zijn.

De fans zijn hier meer open. Ze houden van allerlei muziekgenres. We zijn de jeugd van de streaminggeneratie. Het is ons doel om die generatie aan te spreken. Telkens wanneer we hier komen, kijken we trouwens naar huizen. We zouden hier graag wonen.”

Jullie hebben ook hiphop-elementen verwerkt in jullie nieuwe plaat. Vanwaar die verandering op muzikaal gebied?

“Op Reading Festival zagen de de grime van Skepta. We dachten ‘o my god, dit is meer punk dan eender wat we vandaag al gezien hebben, én ze maken rap’. Laten we onze horizon verbreden en toch onszelf blijven, laten we dit zover doorduwen als we kunnen. Dat is allemaal met Skepta begonnen. Later ontdekten we ook Stormzy. We zijn allemaal opgegroeid met allerlei muziekgenres. We dachten nooit dat we zelf hiphop zouden kunnen maken, tot we Skepta zagen. Het gaat om het gevoel. Wij kunnen hetzelfde gevoel halen uit onze gitaren en drums als zij uit hun beats en raps. Zo gaat dat ook bij de streaminggeneratie. We hebben elk muziekgenre ter beschikking in een handomdraai. Crazy.”

Jullie hebben samengewerkt met producer Rich Costey, bekend van Muse. Wat heeft hij bijgedragen aan de plaat?

“Het is belangrijk om een mentor te hebben, hij is echt een professor. Rich is iemand die enorm goed weet waar hij mee bezig is. Hij heeft ons geholpen om onze identiteit verder uit te klaren. Dat doe je als artiest bij elke nieuwe plaat. Het was heel belangrijk om met hem samen te werken en uit te vissen wat voor muzikanten wij zijn.”

Is er een boodschap die jullie willen meegeven?

“Er heerst veel onzekerheid onder jonge mensen over hoe de wereld eruit zal zien over pakweg één dag. Alles verandert continu rondom je. Het is moeilijk om controle te hebben. Muziek is een middel om die controle wel te hebben, een manier om blijheid te vinden in deze akelige wereld.”

Billie Joe van Green Day

Jullie eerste plaat ‘Don’t Be a Dick’ is geproduced door Green Day-frontman Billie Joe Armstrong. Hij is ook de vader van iemand in de groep? Hoe was het om met hem samen te werken?

“Hij is de vader van onze drummer Joey Armstrong. Bij producers is het belangrijk dat ze je verder brengen en je jezelf doen ontdekken. Om op die leeftijd samen te werken met een ouder is een groot geluk. Dat gaat hand in hand met opgroeien. Elke producer die ons geholpen heeft, heeft er uiteindelijk mee voor gezorgd dat we een hit hebben kunnen scoren in België. We hebben lessen geleerd voor de rest van onze carrière. Het is cool om dat te delen met ja vader. Hij is voor ons allemaal een vaderfiguur, want we kennen elkaar al sinds we vier jaar zijn.”

School of Rock 

De band is ontstaan nadat jullie School of Rock bekeken hadden.  Hoe zit dat?

“The Monkeys, School of Rock en Jack Black waren in die tijd onze belangrijkste invloeden. Als je zoiets ziet als kind wil je dat nadoen. Het was allemaal heel tastbaar. Let’s do it.”

Leven op tour

Er zitten twee broers in de band. Hebben jullie vaak ruzie? 

“Nee. We zijn eigenlijk één grote familie.”

Spelen jullie liefst binnen of op festivals?

“Festivals. Er is steeds een uitdaging aan verbonden. Zelfs als het regent, is het episch. Dan is het net Lord of the Rings. Het is leuk als bijna niemand je kent bij het begin van de show en je het publiek voor je kan winnen tegen het einde van de show. Dat is onze favoriete uitdaging: mensen entertainen, die ons niet kennen. We hebben The Hives dat als meesters zien doen. Zij zijn ons voorbeeld daarin.”

rock werchter

Nieuwe optredens in België

Wat zijn jullie toekomstplannen?

“We touren de rest van de zomer met Muse. In augustus staan we op Reading en Leeds in het VK. In juli nemen we nog een nieuwe single Lose, Lose, Lose op. We zullen heel snel terugkomen, want we houden meer van België en Europa dan van ons eigen land. Begin volgend jaar zijn we terug in België.”

Gesponsorde artikelen