Left Right
scrollTop top

WikiLeaks-oprichter Julian Assange na bijna 10 jaar schuilen opgepakt in Londen


WikiLeaks-oprichter Julian Assange na bijna 10 jaar schuilen opgepakt in Londen

WikiLeaks-oprichter Julian Assange is in Londen opgepakt door de Britse politie. Hij zou de voorwaarden van zijn vrijlating geschonden hebben. Assange wordt verdacht van verkrachting, maar dat heeft hij altijd tegengesproken.

WikiLeaks-oprichter Julian Assange is op de Ecuadoriaanse ambassade in Londen gearresteerd. Daar hield hij zich jarenlang schuil om niet opgepakt te worden en uitleverd te worden aan Zweden.

Daar willen ze hem sinds 2010 al vervolgen op verdenking van verkrachting. De 47-jarige Australiër werd toen hij in het VK aankwam, opgepakt, maar later vrijgelaten na de betaling van een borgsom. Assange wordt bij een rechtbank voorgeleid. Dat melden verschillende internationale media.

Zweedse verkrachtingszaak

In 2012 klopte hij bij de ambassade van Ecuador aan in Londen om politiek asiel aan te vragen. Assange ontkende het verhaal van de verkrachting altijd en beweerde dat de hele opzet een truc van Stockholm was om hem uit te leveren aan de VS. Daar zou hij berecht worden voor de onthulling van Amerikaanse staatsgeheimen op de klokkenluiderswebsite WikiLeaks.

Assange maakte onder andere een video met de naam Collateral Murder waarin te zien is dat tijdens een Amerikaanse helikopteraanval in 2007 in Bagdad twaalf Iraakse burgers en enkele journalisten van het persbureau Reuters gedood werden.

Zweden liet de zaak in 2017 vallen, maar Assange bleef in de ambassade, omdat de Britten hem willen vervolgen voor schending van zijn borgtochtvoorwaarden. Daarna zou hij toch nog aan de VS kunnen worden uitgeleverd.

“Onhoffelijk en agressief gedrag”

Assange heeft uiteindelijk zeven jaar in de ambassade van Ecuador gewoond. Vorige week zei de Ecuadoriaanse president Moreno nog dat Assange de voorwaarden voor zijn asiel in de Londense ambassade had geschonden. Hij suggereerde dat Assange privéfoto’s van Moreno op sociale media had verspreid.

Vandaag had Moreno het over “het onhoffelijk en agressief gedrag van de heer Assange, de vijandige en dreigende verklaringen tegen Ecuador van zijn organisatie en met name de schending van internationale verdragen”. Volgens Moreno is de situatie daardoor niet meer houdbaar. Daarom heeft de ambassadeur van Ecuador de Britse politie groen licht gegeven om de ambassade binnen te gaan en Assange op te pakken.

WikiLeaks beweert op Twitter dat “krachtige partijen, waaronder de CIA” een uitgekiende poging doen om Assange achter de tralies te krijgen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.388.802
 • Aantal
  doden
  1.118.083
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  230.480
 • Aantal
  doden
  10.443
Duitsland plaatst Alpengebied in lockdown Icon
12:50

Duitsland plaatst Alpengebied in lockdown

Duitsland heeft Berchtesgadener Land, een regio in Beieren, in lockdown geplaatst. In de regio werden er de afgelopen week 272,8 nieuwe besmettingen per 100.000...