Left Right
scrollTop top

Wikipedia gaat er na 10 jaar helemaal anders uitzien


Wikipedia
© Pixabay

Bijna 20 jaar lang is Wikipedia al een vast onderdeel van het internet. En na 10 jaar krijgt de befaamde website weer een nieuwe lay-out. De hele verandering zou klaar zijn tegen het einde van 2021.

De site wordt massaal gebruikt door mensen over de hele wereld om informatie te vinden over allerlei onderwerpen. Zo kan je er weetjes vinden van je favoriete zangers of acteurs. Maar ook over ziektes en aandoeningen bij mens en dier is er heel wat informatie te vinden.

Nieuwe gebruikers

Wikipedia is de afgelopen twintig jaar een cruciale en veelgebruikte bron voor kennis geweest over de hele wereld”, schrijft Olga Vasileva, productmanager bij de Wikimedia Foundation. “Gedurende deze tijd is de site aanzienlijk uitgebreid en bevat deze ongeëvenaarde hoeveelheden betrouwbare en grondige informatie, waaronder 53 miljoen artikelen in meer dan 300 talen. Hoewel de inhoud van Wikipedia snel is gegroeid, heeft onze interface geen gelijke trend gehouden. We zijn er trots op dat onze website directer, eenvoudiger en minder advertenties is dan de rest van internet.”

Vooral het desktopontwerp is belangrijk. “Voor nieuwe gebruikers kan veel van het brede scala aan functies op de site overweldigend en moeilijk te begrijpen aanvoelen. Om hen te verwelkomen bij onze projecten en hen te verleiden om terug te komen, moeten we niet alleen uitstekende inhoud en een ervaring bieden die boeiend en gebruiksvriendelijk is, maar ook een ervaring die vergelijkbaar is met hun perceptie van een moderne, betrouwbare en gastvrije site.”

Stapsgewijs

De site doet er alles aan om een mix te vinden tussen de identiteit en het eindproduct. “Tegelijkertijd willen we de kern van onze identiteit behouden en zodanig evolueren dat het eindproduct er onbetwistbaar uitziet. We willen een ervaring creëren die hetzelfde aanvoelt voor onze langdurige gebruikers, maar toch eenvoudig en intuïtief is voor nieuwe mensen.”

De veranderingen aan het bureaublad bevatten onder andere een nieuw logo, een inklapbare zijbalk en een vernieuwde inhoudsopgave. “Deze aanpassingen zullen stapsgewijs gebeuren over een langere periode, zodat gebruikers de website uitgebreid kunnen testen en feedback kunnen geven. Als alles volgens plan verloopt, zullen alle verbeteringen eind 2021 de standaard zijn op alle wiki’s, getimed met de 20e verjaardag van Wikipedia.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308