Wikipedia is echt geen dokter: 9 op 10 medische onderwerpen zijn fout

Wikipedia is echt geen dokter: 9 op 10 medische onderwerpen zijn fout
Thinkstock

We hebben het allemaal wel eens gedaan: bij een kwaaltje snel even naar Wikipedia surfen om te zien wat er aan de hand is. Toch veel gemakkelijker dan naar de dokter gaan? Helaas is Wikipedia niet alwetend en uit een Amerikaanse studie blijkt dat het vooral geen arts is. In liefst 9 op 10 medische artikels  op de internetencyclopedie staan fouten.

Wetenschappers bestudeerden allerlei medische onderwerpen op Wikipedia, zoals hartziekten, longkanker, depressie en diabetes. Ze vergeleken de informatie met officiële en goed bevonden medische studies over dezelfde onderwerpen. Ze ontdekten in bijna alle artikels dingen die niet blijken te kloppen.

Verontrustend, maar dat vinden ze ook bij de website zelf. Wikimedia UK, de Britse tak van de site, riep surfers via BBC nog eens op dat ze over gezondheidsproblemen absoluut eerst met hun dokter moeten praten. “Voor de volksgezondheid is het belangrijk dat mensen Wikipedia als hun belangrijkste bron gebruiken, want die artikels gaan niet door hetzelfde proces als een studie in een medisch tijdschrift”, klinkt het. 

Wikipedia

Ook dokters op Wikipedia

Dat is immers niet het idee achter Wikipedia. De encyclopedie wordt gemaakt en onderhouden door alle surfers op het internet. Iedereen kan iets publiceren of aanpassen in de 30 miljoen artikels die in 285 talen op de website gratis te raadplegen zijn. Daardoor wordt de betrouwbaarheid van de informatie wel vaker in vraag getrokken, alleen kunnen die fouten vanuit medische ooghoek dramatische gevolgen hebben. Tot 70 procent van de artsen en studenten geneeskunde zouden bovendien ook gebruik maken van de tool.

Natuurlijk is dit geen probleem waar enkel Wikipedia mee te maken heeft. Iedere encyclopedie heeft het probleem dat informatie na nieuwe studies achterhaald kan zijn. Stevie Benton van Wikimedia is echter wel van plan om er iets aan te doen door vrijwilligers samen te brengen die moeten controleren of de medische informatie op de website wel klopt. Voorts wil hij ook met een organisatie van kankeronderzoek samenwerken om de artikels over dat onderwerp zeker up-to-date te houden. Al blijft het ook hierna nog een must om met problemen eerst naar een dokter te gaan.

Thinkstock
(Bronnen: BBC, Time)

Gesponsorde artikelen