Wil je gezonde lokken? Dan moet je vaker je haarborstel schoonmaken!

Wil je gezonde lokken? Dan moet je vaker je haarborstel schoonmaken!

Een mooie, gezonde haardos, het is iets wat iedereen wil. Waarschijnlijk gebruik je de beste shampoo, conditioner en misschien zelfs een haarmasker. Maar was je je haarborstel wel? En doe je dat vaak genoeg?

Dat je je make-upborstels af en toe eens grondig moet reinigen om je huid gezond te houden, is geen geheim. Maar je haarborstel vergeet je waarschijnlijk wel wat sneller. Hoe vaak moet je die nu precies reinigen, en hoe?

Waarom moet je je borstel schoonmaken?

Haar en resten van stylings- en verzorgingsproducten kunnen tussen de stekels van je borstel blijven zitten. Ook huisstofmijt, dode huidcellen en oliën kunnen zich ophopen. “Dat maakt van je borstel een broeihaard van bacteriën en gist. Dat vergroot het risico op infecties,” zegt dermatoloog Sejal Shah aan de Engelse website Good Housekeeping. Dat klinkt vrij vies, nee?

Alsof dat nog niet genoeg is, werkt je kam ook minder goed als je hem niet genoeg reinigt. Wanneer je je haar met een vieze borstel ontwart, verdeel je alle vuiligheid gewoon terug in je lokken. Dat zorgt ervoor dat je haar sneller vettig lijkt.

Hoe vaak?

Het is belangrijk dat je wekelijks de haren uit je borstel en kam verwijderd. Daarnaast zijn er per type borstel andere aanbevelingen. Wij somden deze even voor je op!

Heb je een plastieken borstel of kam? Dan is een maandelijkse grondige reiniging aangeraden. Vul de gootsteen of een kom met warm water en voeg een kleine hoeveelheid zachte shampoo toe. Vervolgens was je de borstels of kammen grondig en laat je ze volledig drogen.

Een paddle brush (zie foto) is een pak moeilijker schoon te maken. Deze haarborstels hebben een soort kussentje. Als je deze borstels verkeerd wast, dan kan er water onder dat kussen terecht komen, wat uiteindelijk schimmel kan veroorzaken. Het is daarom aangeraden om goed de instructies van de fabrikant te volgen.

Ook houten borstels kunnen beschadigd worden als je ze wast met water en zeep. Het is opnieuw belangrijk even bij de fabrikant te raden te gaan. Indien je niet meteen meer informatie vindt, dan is een snelle schoonmaakbeurt aangewezen.

Hoe vaak was jij je haarborstels?

Gesponsorde artikelen