Wil je goedkoper overnachten op reis? Check deze 7 manieren 

Wil je goedkoper overnachten op reis? Check deze 7 manieren 

Accommodatie neemt altijd een groot deel van je reisbudget in beslag dus als je weet hoe je hierop kunt bezuinigen, bespaar je een boel geld. Daarom geven wij je 7 tips om ergens goedkoop te overnachten. Van gratis bedden tot betaalbare luxe. Het zal je verbazen hoe simpel het is om te geld te besparen op accommodatie, als je weet welke websites je moet bezoeken!

1. Gratis slaapplekken

Ja dat lees je goed, gratis overnachten is mogelijk. Sterker nog, er zijn vele mensen die de wereld over reizen zonder ooit voor accommodatie te betalen. Hoe dat kan? Simpel, je slaapt gewoon bij iemand thuis op de bank, vloer of op een matrasje. Uiteindelijk gaat het om meer dan alleen een gratis slaapplek. Het gaat om het ontmoeten van locals en het uitwisselen van verhalen en ervaringen. Gedraag je dan ook niet als een verwende hotelgast, maar voel je bevoorrecht dat iemand zijn deuren voor jou opent en jou een onderdak geeft.

Waar vind je dit?

Er zijn op het internet een aantal online communities waar je je bij kunt aansluiten. Je kunt dan vervolgens contact opnemen met hosts of je kunt er voor kiezen om je eigen huis open te stellen voor anderen. Let er wel op dat het gaat om een community, de gedachte is dus “give back what you take.” Hieronder vind je een lijst met online communities:

Couchsurfing.com Dit is de meeste bekende en actieve online community met meer dan drie miljoen leden. Doordat de couchsurfers en hosts elkaar beoordelen kun je er vanuit gaan dat het redelijk veilig is. Slechte hosts, krijgen immers slechte reviews en verdwijnen op die manier snel uit de community.

2. In ruil voor werk

Voor wat hoort wat. Dit is vooral een goede opties als je voor langere tijd op reis gaat. In ruil voor een paar uurtjes werk per dag krijg je onderdak en soms ook eten. Er zijn vele mogelijkheden om dit te regelen. Natuurlijk kun je altijd bij je hostel vragen of je kunt werken voor accommodatie. Maar er zijn ook een aantal websites waar je deze werk-voor-accommodatie-deals kunt regelen.

WWOOFF.net WWOOF staat voor World Wide Opportunities on Organic Farms. Dit is een wereldwijd netwerk met organische boerderijen waar je gratis accommodatie en eten krijgt in ruil voor 4-6 uurtjes werk per dag. Je betaalt per land vaak een fee om toegang te krijgen tot de contact gegevens.

3. House sitting

Housesitting is een ideale manier als je een tijdje op één vaste plek wilt blijven. Je let voor een langere periode op iemands huis (vaak inclusief tuin en/of huisdieren). Meestal is het gratis en betaalt de huiseigenaar voor gas water en licht. Soms moet je wel zelf voor deze gebruikskosten betalen. Er zijn talloze sites waar je in contact kunt komen met huiseigenaren die een tijdje niet thuis zijn en willen dat iemand op hun huis let. Deze netwerken zijn echter niet allemaal gratis, maar werken met een jaarlijkse membership fee. Hieronder vind je de mogelijkheden.

Housecarers.com

Mindmyhouse.com

4. Betaald bij iemand thuis

Mensen verhuren al eeuwen lang zolder kamertjes of andere extra ruimte die ze hebben. Maar nog nooit gebeurde het op zulke massale schaal. Met de komst van websites als AirBnb.com kun je bij mensen thuis een kamertje huren. Vaak is de kwaliteit niet minder dan je kunt verwachten van een ‘professioneel’ bed and breakfast. De prijzen van deze accommodaties zijn niet altijd goedkoper trouwens. In goedkope steden zijn deze slaapplekken soms zelfs duurder. In dure steden, waar de huur hoog ligt en de bewoners zitten te springen om een extra zakcentje, liggen de kosten vaak veel lager dan een traditioneel bed and breakfast of guesthouse.

Airbnb.com

Wimdu.com

5. Kamperen

Kamperen is vaak een goedkope optie en ook in veel landen mogelijk. In redelijk veel landen is het toegestaan om in het wild te kamperen, zolang je jezelf maar houdt aan de leave-no-trace regel. Het makkelijkst is om per land even te kijken wat wel en niet mag en of er een organisatie is die de beschikbare kampeerplekken in een boekje of op een website heeft gezet. Ga je binnen Europa kamperen? Wellicht ben je dan al bekend met de website campinmygarden.com. Een site die vergelijkbaar is met couchsurfing en airbnb.com. Het verschil is echter dat je je tentje op mag zetten in de tuin van de bewoners of (kroeg)eigenaar. Vooral in het Verenigd Koninkrijk vind je veel van deze mogelijkheden.

6. Blind booking

Hotels balen natuurlijk enorm als hun kamers leeg zijn, daarom zijn ze best bereid om hun kamers tegen een lagere prijs aan te bieden. Maar als iedereen dit weet, dan wil iedereen die lage prijzen hebben. Daarom kiezen ze vaak voor de middenweg: ze laten weten dat er een kamer beschikbaar is, maar geven niet de exacte naam van het hotel. Op die manier betaalt iemand die via een ‘normale website’ boekt gewoon het volle pond. Echter via de onderstaande websites worden de kamers aangeboden met slechts een beschrijving van de hotelkamer, de faciliteiten en in welke wijk het hotel ligt.De prijzen liggen dan wel een stuk lager, maar je krijgt pas nadat je de boeking bevestigd hebt, te zien in welk hotel je slaapt.

De websites die je hier voor kunt gebruiken zijn:

Lastminute.com

7. Openbaar vervoer

Eentje voor de backpackers. Niet altijd het meest comfortabel, maar je slaat wel twee vliegen in één klap. Je wordt van A naar B gebracht terwijl je (hopelijk) een paar uurtjes slaap pakt. Vooral handig als je een lange reis moet maken. Zeker nachttreinen met bedjes zijn een hele goede optie!

Gesponsorde artikelen