Wil je je lief eens echt verrassen? Neem haar dan mee naar deze kleine, maar oh zo romantische steden

Wil je je lief eens echt verrassen? Neem haar dan mee naar deze kleine, maar oh zo romantische steden

Dat Parijs en Venetië romantisch zijn, weten we ondertussen. Maar wil je echt indruk maken op je lief? Pak dan uit met iets origineels. Geen 135m hoog reuzenrad, geen liefdesbrug, maar pure en aparte gezelligheid. Waar zitten de mooiste pareltjes verstopt? Van de Tsjechische Republiek tot ons eigen Belgenland. Dit zijn de meest romantische kleine steden in Europa: 

1. Cesky Krumlov, Tsjechië 

Een interessante bestemming voor toeristen dankzij de binnenstad en het eeuwenoude kasteel. Cesky Krumlov is gelegen in het zuidwesten van Tsjechië en wordt gezien als een cultureel centrum waar veel evenementen plaatsvinden. Tijdens de communistische periode raakte de stad vervallen, maar de gebouwen zijn ondertussen gerestaureerd. Een bezienswaardigheid die er zeker bovenuit steekt, is het kasteel dat in de 13de eeuw werd gebouwd. 

2. Brugge, België

Brugge, Bruhhe als je het juiste accent wilt leggen, is een must see. Heerlijk kuieren door de kleine straten en je ogen de kost geven rond de groenerij. Even afdwalen in het historisch centrum dat niet voor niets is opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO. De omgeving van de bonifaciusbrug is ook zo gezellig, één van de mooie plekjes die Brugge rijk is. Na al die gezelligheid mag het ook wat anders: (Club) Brugge heeft namelijk nog meer in zijn mars: het Jan Breydelstadion. Niet meteen om de romantiek op te wekken, maar het zorgt alvast voor een leuke afwisseling.

3. Hallstatt, Oostenrijk

Rust en authenticiteit vind je hier. Een gemeente met ongeveer 900 inwoners, gelegen aan de Halstättersee, dat tot de jaren ’60 enkel via het meer te bereiken was. In het centrum stroomt er een waterval van de bergen en bevindt zich een zoutmijn waar mijnwerkers eeuwenlang zout inwonnen. Ben je nog niet overtuigd? Een pretpark in de Chinese provincie Guangdong maakte in 2012 een kopie van Hallstatt in spiegelbeeld. Een creatie waar de stad best trots op mag zijn. 

4. Cinque Terre, Italië

Monteresso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Vijf dorpjes langs de Italiaanse kust. De dorpen zijn verbonden met een wandelpad. Moest de vlam in de relatie aan het uitdoven zijn, dan zal ze op de Via dell’Amore wel weer snel aanwakkeren. De dorpen zijn tevens opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO. 

5. Wroclaw, Polen

Gelegen in het zuidwesten van Polen, aan de rivier de Oder. Het is de vierde stad van Polen en dus ook iets minder toeristisch. Erg herkenbaar is de Poolse architectuur die je alvast op de foto kan waarnemen. In het echt, nog mooier! Wroclaw kende zoals veel Poolse steden ernstige gevolgen door de Tweede Wereldoorlog en dit liet sporen na in de stad. Het oude stadsgedeelte is dan ook zeker de moeite. Handig om weten: in 2016 wordt Wroclaw de culturele hoofdstad van Europa. 

6. St Moritz, Zwitserland

The place to be voor de (rijke) skiliefhebbers onder ons. Maar ook in de zomermaanden is dit dorp erg aantrekkelijk voor toeristen. Nu nog een prachtig hoteboeken en je bent er helemaal klaar voor! 

7. Haarlem, Nederland

Zo mooi en zo dichtbij, deze hoofdstad van de provincie Noord-Holland. Haarlem ligt aan de rivier het Spaarne en heeft een aantrekkelijke binnenstad. De stad ligt op 20 km van Amsterdam en in een wip lig je aan de Noordzee. 

8. Colmar, Frankrijk

Dj Antoine had zijn tophit beter een andere titel gegeven, maar ‘Welcome to Colmar’ klinkt helaas niet als muziek in onze oren. Als je dacht dat je met Saint-Tropez indruk kon maken, heb je het mis. Dé spot in Frankrijk is tegenwoordig ‘Colmar’, gelegen in de Elzas in het Noord-Oosten van het land.

Sportliefhebbers kennen deze stad wellicht als de start of aankomst van een aantal etappes van de Ronde van Frankrijk. Helaas bevat het parcours van de 102de editie van de Tour geen Colmar, maar nu ken je toch al een stukje geschiedenis van de stad. Moest het je toch niet bevallen, dan kan je altijd 65 km doorreizen naar Straatsburg, een stad met een gelijkaardig plaatje.

9. Gdansk, Polen

Eén van de meest bijzondere Poolse steden. Gdansk ligt tussen de zee en een heuvel met een groot natuurreservaat. Een wandeling maken kan zowel op het strand als in het bos. Gdansk kent een lange geschiedenis en voor cultuurliefhebbers is het dus erg de moeite waard. 

10. Lake Bled, Slovenië

Ben je zeker van je relatie? De ring al gekocht? Een meer in het Noord-Westen van Slovenië is dé plaats om iemand ten huwelijk te vragen. Een blauw-groene plas met in het midden een kasteel. Tijdens de zomermaanden warmt het meer op tot een zwembare 25 graden Celcius. Laat die romantiek maar komen! 

Bron: World of Wanderlust www.bloglovin.com

Gesponsorde artikelen