Wil jij goedkoop op reis? In deze landen mag je in het wild kamperen

Wil jij goedkoop op reis? In deze landen mag je in het wild kamperen

Veel mensen willen dolgraag “de ganse wereld zien”, maar op reis gaan kost behoorlijk wat geld. Daarom zochten wij uit waar je in Europa in het wild, en dus gratis, mag kamperen.

Scandinavië

Noorwegen, Finland, Zweden, Groenland en IJsland zijn landen waar je mag wildkamperen én waar dat ook echt de moeite loont, want zeg nu zelf: is er iets mooiers dan slapen met zicht op de fjorden of een heldere sterrenhemel? We dachten het niet. Om nog maar te zwijgen van de kans op het zien van het Noorderlicht.

Er zijn wel een aantal regels die je in je achterhoofd moet houden. Zo is er het zogenaamde ‘recht van overpad’. Dat betekent dat je toegang krijgt tot het platteland én (in sommige landen) tot nationale parken, maar wat je niet mag doen is kamperen op gezaaide akkers kamperen en op parkeerterreinen.

iStock

Je moet ook minstens 150 meter afstand houden van het dichtstbijzijnde huis en je mag niet langer dan twee dagen op dezelfde plek blijven.

Zoek zeker ook uit wat de exacte regels zijn voor het land waar jij naartoe wil trekken. In sommige landen mag je wildkamperen in de bossen, maar mag je die niet betreden met een auto of motor.

Meer bestemmingen

Nog prachtige bestemmingen waar je zomaar je tentje mag opzetten, zijn Schotland, Polen, Servië, Oekraïne en Turkije.

Verboden te kamperen

Niet elk Europees land is tolerant als het aankomt op kamperen in de natuur. Het is strikt verboden om je tentje op te slaan in Griekenland, Kroatië, Slovenië, Bulgarije en Luxemburg. Ook in Frankrijk geldt een complexe regelgeving die wildkamperen in de meeste regio’s strikt verbiedt.

iStock

Grijze zone

Natuurlijk zijn er ook landen die wildkamperen niet echt goedkeuren, maar ook niet echt verbieden. De zogenaamde grijze zone betekent dat je in principe niet mag wildkamperen, maar dat er geen boetes worden uitgedeeld als je toch je tentje opzet in dat land. Veelal wordt ‘bivakkeren’ wel gewoon toegestaan. Dat betekent dat je jouw tentje mag opzetten als je slechts één nachtje blijft op die locatie.

Ook zijn er landen waar je officieel niet mag wildkamperen, maar waar er wel speciale zones zijn voorzien om je tentje op te zetten. Zo zijn er in Denemarken, Nederland en Duitsland ‘paalkampeerterreinen’ en in België zijn er ‘bivakzones’ voorzien. Ook in Noord-Ierland zijn er, naast het gedoogbeleid, enkele gebieden voorzien om je tent legaal op te slaan.

Vrij bivakkeren kun je in Zwitserland, Oostenrijk of Hongarije.

iStock

Vergunning

In Portugal mag je wildkamperen, mits je op voorhand een vergunning hebt aangevraagd via de gemeente en je ook nog eens de toestemming krijgt van de grondeigenaar of iemand van de politie. Hetzelfde geldt voor kamperen op Malta.

Uitzondering: Spanje

Spanje is misschien wel het moeilijkste land in heel dit dossier. In het land is de kampeermogelijkheid compleet afhankelijk van de regio waar je wil verblijven. Zo is het in Catalonië toegestaan om te wildkamperen, maar is het absoluut verboden in Castilië en León.

Als je helemaal zeker wil zijn van de regelgeving in je reisbestemming, dan raden we je aan om de handige reiswijzer van Wegwijzer te lezen. Daarin staat de regelgeving van elk Europees land duidelijk uitgelegd.

iStock

Gesponsorde artikelen