Wil jij vrijwilligerswerk doen in het buitenland? Daar kan een fameus prijskaartje aan hangen

Wil jij vrijwilligerswerk doen in het buitenland? Daar kan een fameus prijskaartje aan hangen

Jezelf leren kennen, andere mensen helpen, de wijde wereld eens zien, zelfstandig worden, weg zijn van onder moeders vleugels, of gewoon even een gap year: er zijn honderd reden om in het buitenland een tijdje aan de slag te gaan als vrijwilliger. Maar wie denkt nog een (klein) zakcentje te verdienen, komt meestal bedrogen uit, want vrijwilligerswerk lijkt heel hard op big business. Betalen om te werken op verplaatsing, wat moet dat kosten? 

Veel studenten en pas afgestudeerden dromen er wel eens van, zeker tijdens de blok: laat alles achter en vertrek voor een paar weken of maanden naar het buitenland. Maar aan zo’n altruïstische daad hangt wel degelijk een prijskaartje, zeker als je via een bemiddelende organisatie vertrekt. Waarom betalen om te gaan werken?

Bijna elke website die wij bekeken, heeft één of andere variant op de volgende uitleg: je betaalt om ter plaatse begeleiding te krijgen, eten en logies natuurlijk (al is dat niet overal hetzelfde) en een transfer van en naar de luchthaven. Daarnaast wordt er vaak ook een donatie gedaan aan het project waar je vrijwilligerswerk bij gaat doen.

iStock

Waarom betalen?

Wat precies? Denk in de richting van bakstenen en mortel, maar dan afhankelijk van het project. Misschien wordt het geld dat je betaalt gebruikt om potloden, papier en verf te betalen in het schooltje waar je gaat lesgeven, misschien gaat het effectief naar bakstenen. Daarnaast zijn er ‘operationele’ kosten en natuurlijk moet het bemiddelingsbedrijf zijn eigen mensen kunnen betalen.

Maar wat kost dat nu eigenlijk, zo’n retourtje naar Ver Weg om daar mensen (of dieren) in nood te gaan helpen? Behoorlijk wat, want bij zo’n stage of project zijn alvast geen vliegtickets of ‘entertainment’ inbegrepen. Daar komen meestal ook nog twee maaltijden per weekend bij, want de meeste organisaties coveren op zaterdag en zondag enkel ontbijt en avondmaal.

En laat ons eerlijk zijn, als je dan toch op zoek bent naar jezelf, dan spendeer je ook niet de hele tijd in je gastgezin of binnen de muren van de instelling waar je verblijft. Sowieso komen er dus nog een pak verblijfskosten mee. Wij keken naar de prijs bij drie bekende reisorganisaties, WEP, Bouworde en Fronteering.

iStock

Langer is goedkoper

Eerst een paar richtlijnen: wij keken naar de prijzen van ‘werkvakanties’, dus vrijwilligerswerk waarbij al het bovenstaande is inbegrepen, maar de vlucht niet. De reizen zijn elk twee weken, zowat het minimum. Wie langer op vakantie vertrekt, vier of acht weken (soms zelfs een jaar) betaalt natuurlijk substantieel minder. Soms gaat er tot een derde van de prijs af voor een langere periode, maar niet iedereen kan zo lang met vakantie.

Bij WEP hebben we de duurste en goedkoopste opties vergeleken: je kan er al weg voor 558 euro voor twee weken, naar India. Daar kan je mee gaan helpen in een sociaal project. Da’s ook meteen de goedkoopste veertien dagen die wij konden vinden. De tweede duurste is meteen zo’n honderd euro duurder, daarna springt het naar zo’n achthonderd euro.

iStock

Dieren beschermen mag kosten

En de duurste? 1.441 euro voor een paar weken gaan werken bij de dierenbescherming van Zuid-Afrika. Daarmee verblijf je wel twee weken in Port Elizabeth, in een veilige omgeving, toch iets waar veel vrijwilligers zich zorgen over maken als ze voor ’t eerst naar de Zuidelijkste plek van Afrika trekken.

Dierenbescherming is trouwens behoorlijk populair, want ook bij Fronteering, een andere populaire organisatie die vrijwilligerswerk organiseert, krijg je zo’n 50 opties om te gaan werken. In Zuid-Amerika, in Canada of in Azië. Vaak zijn dat ook meteen de duurste opties: het is blijkbaar goedkoper om ergens in een stad sociaal werk te gaan doen. Waarschijnlijk heeft dat iets te maken met de transferkosten: dierenbescherming is vaak in afgelegener gebieden en dus moeilijker om te geraken.

Bouworde

Bij Fronteering vind je trouwens voor een kleine achthonderd euro een plek bij een dierenbeschermingsorganisatie in Nieuw Zeeland. Een retourtje Nieuw Zeeland is natuurlijk vanuit België niet goedkoop, maar je hebt misschien wel tijd om tussendoor eens bij Hobbiton te passeren. Ook prijzig trouwens, we zeggen het maar. De duurste twee weken die de organisatie aanbiedt, gaan door in de VS, maar ’t is wel oprecht een specialleke: twee weken mustangs (wel degelijk de paarden) gaan trainen in Texas.

En dan is er nog de Bouworde, zij specialiseren in zogenaamde ‘bouwkampen’: je gaat er dus letterlijk een weeshuis, schooltje of dergelijke mee bouwen. Maar je kan bij Bouworde ook gewoon in België iets nuttigs doen: de prijzen variëren dus nogal. Het duurste wat je met deze organisatie kan doen, is naar China gaan: dat kost je zo’n 3.000 euro voor twee weken.

iStock

Gesponsorde artikelen