Left Right
scrollTop top

Wilfried Vandaele (N-VA) is nu officieel voorzitter Vlaams Parlement


Wilfried Vandaele wordt aangesteld als tijdelijk Vlaams Parlementsvoorzitter
© Screenshot VRT

Tijdens een speciale zitting van het Vlaams Parlement is de West-Vlaming Wilfried Vandaele verkozen tot parlementsvoorzitter. Vandaele moet er Kris Van Dijck vervangen, die zijn post na drie weken al moest verlaten door enkele schandalen.

Nu is het ook officieel: Wilfried Vandaele (N-VA), burgemeester van De Haan en al ruim tien jaar volksvertegenwoordiger, mag zichzelf even de eerste burger van Vlaanderen noemen. Vandaele vervangt Kris Van Dijck, die na een schandaal over mogelijke fraude met een prostituee en een verkeersongeval na rijden onder invloed, het stoeltje moest verlaten.

Protest tegen Dewinter

Filip Dewinter als waarnemend parlementsvoorzitter
Screenshot VRT

Een goedgeluimde Vandaele mocht na de opening door waarnemend voorzitter Filip Dewinter, quasi-onmiddelijk plaatsnemen. Dewinter (Vlaams Belang) was zelf een te omstreden figuur voor de functie en hield het sec. Protest van de PVDA-volksvertegenwoordigers (‘Niet in onze naam’) niet nagelaten verliep de transitie dan ook behoorlijk vlot.

PVDA-fractie protesteert tegen Filip Dewinter tijdens de aanstelling van Wilfried Vandaele
Screenshot/VTM NIEUWS

Met dat protest wilde PVDA-fractieleider Jos D’haese niet alleen Dewinters korte rol hekelen, maar ook dat de voorzitter van het Vlaams Parlement achter gesloten deuren gekozen is. “Dewinter, dat is de man van de ‘schurftmigranten’, de man die het openlijk fascistische Gouden Dageraad in Griekenland ging bezoeken, de man die de ene na de andere ranzige tweet en campagne de wereld in stuurt. Hij maakt heel duidelijk dat het nieuwe VB in niets verschilt van het oude Vlaams Blok. Dat zo iemand het parlement voor mag zitten valt met geen reglement uit te leggen”, aldus D’haese aan Het Laatste Nieuws.

Vandaele tijdelijk voorzitter Vlaams Parlement

Vandaele was zalvend in zijn openingstoespraak: hij neemt zelf plaats met “gemengde gevoelens” maar was lovend voor de collega’s van de andere partijen. Die zouden hem in de wandelgangen aangemoedigd hebben. De burgemeester van De Haan beloofde dan ook om zijn voormalige scherpe tussenkomsten achter zich te laten en een andere rol te gaan spelen.

Wilfried Vandaele wordt aangesteld als tijdelijk Vlaams Parlementsvoorzitter
Screenshot VRT

Daar hoort ook een iets neutralere toon bij, gaf hij zelf toe. Vandaele heeft naar eigen zeggen “een scherp, soms aanstootgevend gevoel voor humor dat niet iedereen als humor ziet en beloofde ook aan fractievoorzitter Matthias Diependaele om zich voortaan te gedragen.

Met de verkiezing van Vandaele komt er een einde aan een pijnlijke elfjuliweek voor zijn partij, N-VA. Dat Kris Van Dijck uitgerekend op elf juli moest opstappen, ligt symbolisch lastig. De partij bleef wel achter de Desselse burgemeester staan en benadrukte dat zijn schuld niet bewezen is. Met Vandaele aan het hoofd moet de rust terugkeren, tenminste tot de Vlaamse regering gevormd is.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899