Will Ferdy (95), icoon van de Vlaamse muziek en pionier voor holebigemeenschap, overleden

Werner Ferdinande, beter bekend als Will Ferdy, is op 95-jarige leeftijd overleden. In een carrière van bijna zeventig jaar als zanger en cabaretier scoorde hij hits met onder andere Christine, Ziede Gij Me Gere en Het Schrijverke. Daarnaast was Will Ferdy ook een pionier binnen de holebigemeenschap door zich in 1970 als eerste bekende Vlaming te outen als homoseksueel.

Hoewel Werner Ferdinande in Gent is geboren, woonde hij bijna zijn hele carrière in Antwerpen. Het was daar dat hij zijn artiestennaam koos. Die was eerst Will Ferry, maar werd later aangepast naar Will Ferdy. Onder die naam begon hij in 1948 aan zijn muzikale carrière en was hij ook actief als komiek.

Christine

Hij scoorde in 1951 zijn eerste grote hit met Ziede Gij Me Gere. Van dat nummer was hij overigens zelf niet zo’n fan omdat het naar eigen zeggen te weinig inhoud had. Later scoorde hij ook nog hits met Belijdenis, De Stervende en Het Schrijverke, gebaseerd op een gelijknamig gedicht van Guido Gezelle. Zijn grootste succes boekte Will Ferdy met het lied Christine.

Daarna maakte hij bewust minder commerciële nummers die volgens hem wel tot het betere genre behoorden. Dat hij trouw bleef aan zichzelf vond Will Ferdy toen al belangrijker dan grote successen boeken.

Outing

Die instelling zorgde er ook voor dat hij in 1970, eerst op de radio en later tijdens het programma Inspraak 70, als eerste bekende Vlaming uit de kast kwam. “Mocht het zijn dat ik daardoor belangstelling verlies of minder werk krijg, zou ik dat werkelijk heel jammer vinden. Toch zou ik het niet betreuren dat ik het gezegd heb”, voegde hij daaraan toe.

“Het kan gebeuren dat mensen onder het publiek geen begrip hebben voor de zak en dat ik daar afvalligen onder zal hebben. Dat zou ik heel jammer vinden. Maar ik zou ook niet graag hebben dat er nu iemand naar mij komt zien omdat ik homofiel ben, dat zou ik evenmin fijn vinden. Moest het het geval zijn dat ik er publiek door verlies, zou ik denken aan de woorden van André Gide (Frans auteur en Nobelprijswinnaar, red.): ‘Het is beter gehaat te worden om wat men is, dan geliefd te worden om wat men niet is'”, besloot een moedige Will Ferdy 52 jaar geleden.

Latere carrière

Ook na zijn outing bleef Will Ferdy een veelgevraagde gast in de Vlaamse showbizzwereld. Zo presenteerde hij jarenlang shows met Bobbejaan Schoepen in Bobbejaanland en won hij nog meerdere gouden en zelfs een platina plaat.

Op zijn 87ste gaf Will Ferdy in 2013 in Antwerpen een officieel afscheidsconcert, om een jaar later definitief te stoppen als zanger. Voor zijn pionierswerk voor de holebigemeenschap kreeg hij in 2015 van Çavaria een Lifetime Achievement Award. In 2018 was hij te zien in het programma Voor De Mannen van Xavier Taveirne waarin hij sprak over zijn outing. De laatste jaren sukkelde Will Ferdy met zijn gezondheid. Zo leed hij onder andere aan de ziekte van Parkinson.

Will Ferdy kwam in 1970 als eerste bekende Vlaming uit de kast:

Will Ferdy met zijn klassieker Christine:

Meer
Lees meer...