Wilmots op ramkoers met voetbalbond: hij wil Scifo absoluut als beloftencoach, maar kan dat niet zelf beslissen

Wilmots op ramkoers met voetbalbond: hij wil Scifo absoluut als beloftencoach, maar kan dat niet zelf beslissen

Marc Wilmots ligt alweer overhoop met de top van de voetbalbond. Hij en alleen hij moet de nieuwe beloftencoach kunnen aanstellen, zo vindt Wilmots. Uiteraard ziet de top dat anders, ze hebben de grootste moeite met Enzo Scifo als nieuwe beloftencoach. Het is symptomatisch voor de malaise bij de voetbalbond, waar m’n zijn hoofdcoach al langer kwijt dan rijk is. 

Moet de coach van de nationale beloften tweetalig zijn? Enzo Scifo is dat niet, en dus zijn er stevige bezwaren. Beetje pijnlijk, het contrast tussen een voormalige coryfee van het nationale voetbal, die er nooit in slaagde een woord Nederlands te leren, en de nieuwe generatie die allemaal vlot tweetalig zijn. Anderzijds, een buitenlandse coach alla Dick Advocaat is natuurlijk ook niet vlot Franstalig. Een beetje diplomaat zou dan beloven dat Scifo alsnog lessen Nederlands neemt, en hupla, opgelost.

Maar de ruzie om de beloftencoach zit veel dieper dan een taalkwestie, zo weet Het Nieuwsblad vandaag. Er heerst een broeierig sfeertje aan de top van het Belgische nationale voetbal. Daar is François De Keersmaecker pas opnieuw verkozen na een bittere strijd, en vooral omdat de tegenkandidaat zodanig zwak was dat hij zelf de De Keersmaecker niet kon verslaan. Maar de profclubs keerden zich wel tegen de voorzitter, en die breuk manifesteert zich nu telkens opnieuw. Eerder was er het plotse ontslag van Frank Debleeckere. Die begeleide de scheidsrechters en werd abrupt buitengezet als besparingsmaatregel, zonder dat de profclubs daarvan wisten.

Wilmots moet weg

Naast dat sluimerend conflict is er de hoofdcoach. Iedereen is het eigenlijk daarover eens: Wilmots moet weg. Alleen, geen club wil hem hebben, dat werd na de vreemde episode met Schalke 04 pijnlijk duidelijk. En niemand ziet het zitten om de ontslagpremier van Wilmots op te hoesten, de nationale voetbalbond zit nu al in de financiële problemen, terwijl een ontslag een krater zou slaan. Wilmots zelf gedraagt zich ondertussen, door het machtsvacuüm aan de top, steeds meer eigengereid.

Nu wil hij absoluut Enzo Scifo aanstellen als nieuwe beloftecoach. En hij schermt met z’n contract, waarin staat dat hij de “supervisie over de aanstelling van de staf van de U18, U19 en U21 heeft”. Maar wat betekent die “supervisie” precies: is dat, baas zijn over en dus ook aanstellen, of is dat gewoon advies geven?

De raad van bestuur heeft weinig begrip voor Wilmots. In het Nieuwsblad spreekt Guy Craybex, die namens de raad van bestuur van de bond de beloften begeleidt, duidelijke taal: “Ik vind gewoon dat een coach zich begrijpbaar moet kunnen maken voor de hele groep. Gebeurt dat in het Engels, dan is dat ook goed voor mij. Maar Scifo spreekt alleen maar Frans. En dat in een groep die hoofdzakelijk Nederlandstalig is.”

Sommige jongens hadden het al moeilijk met Walem, en die praat wel Nederlands

Met Johan Walem, die wel degelijk wat Nederlands praat, was het blijkbaar al moeilijk voor sommige jongens, zoals Hans Vanaken. En omdat de assistent-coach van de beloften, Jean-François Remy, ook alleen maar Frans spreekt, wil Craybex dat niet. “Draai het eens om en zet een groep Franstaligen voor een trainer en een assistent die alleen maar Nederlands spreken. Dat zou iedereen onaanvaardbaar vinden.”

Volgende week dinsdag staat de beslissing op de agenda van de raad van bestuur. Het ziet er naar uit dat de top Wilmots nog eens duidelijk zal maken wie de baas is. Tenzij ze alsnog een open conflict met de bondscoach willen vermijden. Maar misschien is een zo openlijke vernedering net waar de bestuurders van de voetbalbond op aansturen?

Gesponsorde artikelen