Wim Dries (CD&V): “Nieuwe generatie politici heeft meer een stijl van leiderschap vanuit efficiëntie”

Wim Dries (CD&V): “Nieuwe generatie politici heeft meer een stijl van leiderschap vanuit efficiëntie”

“Ik denk inderdaad dat een nieuwe generatie politici op een andere manier politiek aanpakt. Dat is iets wat ik merk over de partijgrenzen heen. Er is veel meer een stijl van leiderschap die vertrekt vanuit een efficiëntie en ‘public entrepreneurship’”, zegt de jonge burgemeester van Genk, Wim Dries (CD&V), één van de Leiders voor Morgen. “Dat vertrekpunt wil wel eens anders zijn bij oudere generaties.”

Is er binnen je partij een verschil in ideeën tussen de jongste generatie en de oudere generaties?

“Wat betreft ideeën zijn er eigenlijk geen grote verschillen. Je merkt wel dat generaties andere methodieken gebruiken om zaken aan te pakken. Ook ideeën over hoe men moet omgaan met transitie en welke plaats technologie en anderen daarin hebben, zorgen wel eens voor wat discussie.”

Op welke domeinen?

“In onze partij is er voldoende openheid om gedurfde ideeën en concepten terug opnieuw mee te bekijken. Toch is het logisch dat er domeinen zijn waarin er wel wat verschil kan zijn.”

Dus waar deel je de analyse van je oudere partijgenoten, waar wijkt ze er van af?

“Vaak is het zo dat er in een partij op een bepaald moment partijprogramma’s of vernieuwde ideologieën naar voren geschoven worden. Deze worden door de band in heel de partij over generaties heen gedeeld. Vaak wijkt ze af van nieuwe tendensen in de maatschappij of van de aanpak van en methodes om tot die resultaten te komen. Ook ‘heilige huisjes’ en tradities willen wel eens onderwerp zijn van verschil tussen generaties.”

Wat drijft jou in de politiek?

“Vooral de wil om mee vorm te geven aan een samenleving, om veranderingen mee te kunnen initialiseren en niet aan de kant te staan. Op lokaal bestuurlijk niveau heb je de mogelijkheden om echt mee vorm te geven aan een stad en een regio, waarbij de uitdagingen van vandaag kunnen aangepakt worden. De voldoening komt vooral vanwege de betrokkenheid van iedereen. En ook het bewandelen van nieuwe paden, contacten met een brede doorsnee van de maatschappij en vooral de nieuwsgierigheid om nieuwe dingen te leren kennen, zijn prikkels die energie geven om in de politiek verder te gaan.”

Merk je dezelfde drijfveren bij generatiegenoten over partijgrenzen heen?

“Ik denk inderdaad dat een nieuwe generatie politici op een andere manier politiek aanpakt. Dat is iets wat ik merk over de partijgrenzen heen. Er is veel meer een stijl van leiderschap die vertrekt vanuit een efficiëntie en ‘public entrepreneurship’. Dit vertrekpunt wil wel eens anders zijn bij oudere generaties.”

Wie zijn die generatiegenoten waarmee je dezelfde drijfveren deelt?

“Binnen het schepencollege in Genk zijn er heel wat collega’s van dezelfde generatie over de partijgrenzen heen en wij voelen heel duidelijk aan dat dit ‘klikt’. Ook met collega burgemeesters van andere steden en gemeenten heb ik vaak wel het gevoel dat generatiegenoten elkaar vinden. Ik denk dan bijvoorbeeld aan Raf Drieskens, Vincent Van Quickenborne, Hilde Claes en Stijn Quaghebeur.”

Gesponsorde artikelen