Wings For Life: Hoe verlamde Tina haar geluksolifant vond

Wings For Life: Hoe verlamde Tina haar geluksolifant vond

Bijna vijf jaar geleden viel Tina Hötzendorfer bij het snowboarden. Diagnose: fractuur van de haar zesde halswervel. Gevolg: tetraplegie of verlamming van alle vier de ledematen. Zes jaar later heeft Tina vanuit haar rolstoel en ondanks haar handicap een eigen zaakje opgestart. En ze is één van de boegbeelden die Wings For Life gebruikt om te tonen waar het hele project om draait. “Op een mooie winterdag …” Zo begint Tina haar verhaal. 

“Op een mooie winterdag in februari 2008 veranderde in één seconde mijn hele leven. Ik viel bij het snowboarden. Ik lag op de piste, kon niet bewegen en voelde in mijn heel lichaam een scherpe pijn. Raar, maar ik wist eigenlijk meteen hoe laat het was. Toen de dokters me hun diagnose vertelden in het ziekenhuis was ik niet verrast.”

Die diagnose: Tina had een fractuur opgelopen in haar zesde halswervel. Door het ruggenmergletsel  zou ze moeten leven met tetraplegie. 

“Wat ik niet besefte was dat een ruggenmergletsel niet alleen je mogelijkheid om te bewegen wegneemt, maar dat er daardoor ook immens veel andere implicaties zijn. Ik moest alles opnieuw leren. Eten, tanden poetsen, me aankleden. Ik heb me wel van in het begin voorgenomen dat ik zo onafhankelijk mogelijk wil zijn.”

“Plus: ik heb me al snel na het ongeval voorgenomen dat ik een job moest hebben. Anders zou ik gek worden, besefte ik. Een hele dag zitten denken en niksdoen: da’s nefast. Ik had altijd al een passie voor kunst gehad, maar dat ik daar ook een carrière van zou maken, daar had ik nooit van durven dromen.”

Geluksolifant

Tina maakt, exposeert en verkoopt kunst. Ze is vooral geïnspireerd door boeddhistische dingen lijkt het, en kunst uit Azië. De geluksolifant is zowat haar merkteken. Sinds enkele maanden werkt ze ook als pijnconsulente in een rehabilitatiecentrum in Bad Häring. Ze werkt er met anderen die verlammingen hebben.

Wings For Life vond wat Tina in zo’n korte tijd ondanks haar ruggenmergletsel had verwezenlijkt zo spectaculair dat ze haar vroegen om één van de boegbeelden te worden.

“Toen de mensen van Wings For Life me vroegen of ik mee in hun campagne wou stappen, heb ik geen second getwijfeld. Zelfs het kleinste beetje aandacht dat ik hen daardoor kan schenken is meegenomen. 100 procent van de donaties en opbrengsten van acties zoals de Wings For Life Run gaan naar research om mensen zoals mij hopelijk in de toekomst te kunnen genezen. Dan zeg je toch niet nee?”

Tina heeft haar eigen galerie in St. Johann. Meer info: www.rollinart.at 

Gesponsorde artikelen