Left Right
scrollTop top

Winnaar De Wever gaat “met iedereen praten”, maar het is duidelijk: huidige coalitie ligt veruit meest voor de hand


Winnaar De Wever gaat “met iedereen praten”, maar het is duidelijk: huidige coalitie ligt veruit meest voor de hand

Bart De Wever (N-VA) boekt opnieuw een bijzonder hoge score in Antwerpen, maar houdt z’n kaarten op zak. Morgen start hij de coalitiegesprekken. “Vele dingen zijn mogelijk, je moet met een rustig oog kijken. Ik ben in een formateursrol.” Voor Vlaanderen ziet hij “een sterke score, waar we nog altijd de grootste zijn.”

“Bartje, Bartje, Bartje”, scandeert de zaal. “Ik voel me eigenlijk Bart”, zo stelt hij vol vertrouwen aan de zaal.

“We hebben het gehaald. We zijn met enorme afstand de grootste partij van deze stad. Het was één van de moeilijkste campagnes ooit. Het was elke dag allen tegen één, van de eerste tot de laatste dag. We hebben dat enkel aan u te danken, militanten van N-VA”, zo stelt hij aan een klokende zaal.

Daarbij onderstreept hij meteen de essentie: “Er is geen enkele coalitie mogelijk zonder N-VA”. Daarmee is meteen het belangrijkste gezegd. Iedereen moet vanaf morgen rekening houden met hem, hij roept zichzelf uit tot ‘formateur’. Die functie bestaat niet echt op gemeentelijk niveau, maar dat betekent concreet dat De Wever alle andere partijen wil uitnodigen en hen gaat “beluisteren als een neutraal persoon”.

“Het uur van de verzoening breekt nu aan, morgen wil ik iedereen uitnodigen. Ik feliciteer iedereen. Ik wil alle partijen oproepen om dit initiatief af te wachten”, zo stelt De Wever ook aan zijn achterban. Opvallend dus: De Wever spreekt zich nog niet uit over een nieuwe coalitie, ook al is de verderzetting van zijn Zweedse coalitie mogelijk in Antwerpen. Maar met de CD&V-kopman Kris Peeters zijn de relaties zeer moeilijk.

Hoe dan ook: over één zaak is dus geen twijfel: De Wever wordt opnieuw burgemeester. “Dankuwel Antwerpenaars. Het is een eer en genoeg om opnieuw zes jaar onze stad te kunnen dienen.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.478.447
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810