De winnaars van de controversiële ‘Razzies’ zijn bekend

Afgelopen weekend werden naast de Oscars ook de Razzies uitgereikt. Dat zijn de awards voor slechtste prestaties van het jaar. Het tegenovergestelde van de Oscars dus. Niemand wil deze ontvangen, toch zijn er enkele opmerkelijke ‘winnaars’.

Traditioneel worden de ‘Golden Raspberries’, ofwel de Razzies, uitgereikt op de dag voor de Oscars. De Razzies zijn de ‘anti-Oscars’, ofwel de prijzen voor slechtste films en acteerprestaties van het jaar.

De ‘winnaars’

Tom Hanks (66) werd ‘bekroond’ voor zijn rol in de film Elvis, over het leven van de Amerikaanse zanger Elvis Presley. Hanks speelt er Colonel Tom Parker, de manager van Elvis. Die rol leverde hem de Razzie op voor slechtste acteur in een bijrol, en ook die voor slechtste schermkoppel. Wat wel heel opvallend is, is dat Elvis acht keer werd genomineerd bij de echte Oscars.

Tom Hanks was bij de Razzies ook genomineerd in de categorie slechtste acteur (voor zijn rol van Geppetto in de Disneyfilm Pinocchio). Die prijs ging naar Jared Leto voor diens rol in de film Morbius. De slechtste film van het jaar werd Blonde, een biopic over de Amerikaanse filmster Marilyn Monroe.

Controverse

The Golden Raspberry Awards, ofwel de ‘Razzies’, kwamen hevig onder vuur te liggen toen de nominaties eerder dit jaar bekend werden gemaakt. De organisatie had de 11-jarige Ryan Kiera Armstrong genomineerd als slechtste actrice voor haar acteerwerk in de film Firestarter.

Er werden meerdere oproepen gedaan om de nominatie van Armstrong terug te trekken. De organisatie heeft hier op een unieke manier gehoor aan gegeven. Het heeft besloten om de Razzie-award voor slechtste actrice uit te keren naar zichzelf.

Kiera Armstrong.- Bron: Paul Archuleta/Getty Images

De vraag dringt zich dan op wat juist het nut is van deze prijs. Zeker worden de wenkbrauwen gefronst wanneer er kinderen worden genomineerd. Het heeft het punt bereikt waarop de Razzie-prijzen op geen enkele manier nog humoristisch zijn. In een wereld waar er eenvoudige manieren zijn om filmopinies online te delen, is het volgens velen tijd om te stoppen met deze awards.

Hoe verlopen de Razzies?

In plaats van hun nominaties te bepalen op basis van een discussie of een kritische instantie, wordt er een lijst van zeven tot elf kanshebbers in elke categorie gemaakt. Hierop kan je dan stemmen als je lid bent.

Bron: Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Het enige wat je dus hoeft te doen om Razzie-lid te worden, is de jaarlijkse bijdrage van 40 dollar (37,47 euro) te betalen of een levenslang lidmaatschap te krijgen voor 500 dollar (468,39 euro). Het heeft dezelfde waarde als een Twitter-enquête, aangezien leden overgehaald kunnen worden om te stemmen door recente trends.


Meer
Lees meer...