Left Right
scrollTop top

Winter in Middellandse Zee is aan het verdwijnen


Winter in Middellandse Zee is aan het verdwijnen

Door de opwarming van ons klimaat is de duur van de seizoenen aan het veranderen. Aan de Middellandse Zee gaat dat ernstige gevolgen hebben. Tegen het eind van deze eeuw kunnen ze daar nog hooguit van twee maanden winter spreken. Klinkt leuk, is het niet.

Als we er niet in slagen de opwarming af te remmen, voorspellen onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv dat de winter in de Mediterrane regio tegen het eind van deze eeuw nog maar twee maanden duurt. Dat betekent een halvering ten opzichte van nu. De zomer zal onder dat scenario naar verwachting zo’n twee maanden langer gaan duren en dus zes maanden aanhouden.

Hun studie onthult dat klimaatverandering een grote invloed gaat hebben op de duur van de seizoenen in het oostelijke deel van het Mediterrane gebied: het zuiden van Turkije, maar ook Israël, Egypte, Jordanië, Syrië en Libanon zullen het snelst de gevolgen ondervinden.

Water

En die zijn niet leuk. De combinatie van een korter regenseizoen en een langer droogseizoen kan enorme waterproblemen veroorzaken in die gebieden. Er zullen ook vaker bos- en natuurbranden plaatsvinden.

“Ons onderzoek laat zien dat de klimaatveranderingen die we vandaag de dag opmerken de komende decennia waarschijnlijk zullen intensiveren”, stellen de auteurs. “Het is heel belangrijk om dit te begrijpen om het voor zover mogelijk te voorkomen of ons in ieder geval voor te bereiden op de veranderingen.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308