Winter is here: eerste afleveringen van nieuwe Game of Thrones doen al de ronde op het net

Winter is here: eerste afleveringen van nieuwe Game of Thrones doen al de ronde op het net

Het vijfde seizoen van Game of Thrones gaat vannacht in première, maar de eerste vier afleveringen zijn intussen al op het internet gelekt. Een week geleden sprak een producer nog zijn vrees uit voor lekken.

Game of Thrones is de tv-serie die het vaakst illegaal gedownload wordt. Tot nu toe hebben de seriemakers altijd gezegd dat als een eer te zien, maar nu zullen ze waarschijnlijk toch een andere mening toegedaan zijn. Een dag voordat de eerste aflevering zou moeten worden uitgezonden, zijn de eerste vier afleveringen namelijk al gelekt op torrentsites.

De vier – bevestigde – eerste afleveringen blijken afkomstig te zijn van een zogenoemde screener. Dat is een speciale versie van de tv-serie, die op voorhand naar journalisten en recensenten wordt uitgestuurd. Op die screener stonden vier afleveringen, en die doen nu allemaal de ronde op het internet. De kwaliteit van de beelden is echter niet heel hoogstaand: het gaat om 480p-beelden, wat overeenkomt met de tv-kwaliteit voor er HD-beelden waren. Intussen wordt de serie in Full HD, of 1080p, uitgezonden door HBO.

Vrees voor lekken

De persoon die de beelden op het internet gelekt heeft, zei dat de vierde episode de laatste was die hij “deze avond” (gisterenavond, nvdr) zou uploaden, al gaf hij hints dat er wel eens nog meer zouden aankomen. En dus is de vrees van producer Greg Spence uitgekomen. Amper een week geleden zei hij al dat hij zich grote zorgen maakte over lekken: “De cast reist de hele wereld rond, en ze versturen bestanden naar elkaar. Artiesten werken overal ter wereld aan special effects. De kans is dus bestaande dat er ergens iets uitlekt.”

Het is overigens niet de eerste keer dat er iets van het vijfde seizoen uitlekt. In januari was dat ook al het geval voor de eerste trailer voor seizoen 5, nadat die per ongeluk begon te spelen in een bioscoop waar de twee laatste aflevering van seizoen 4 nog eens werden uitgezonden. Onder meer omwille van zulke lekken en om piraterij tegen te gaan, heeft HBO beslist om seizoen 5 voor het eerst overal ter wereld simultaan uit te zenden. In België is dat daarom vannacht om 3 uur op Prime, met een herhaling morgenavond om 21.30 uur.

getty images

Gesponsorde artikelen