Wist Facebook-topman Mark Zuckerberg dan toch van het privacy-lek?

Mark Zuckerberg
GettyImages

E-mails die de Amerikaanse overheidsorganisatie Federal Trade Commission ontdekt heeft kunnen erop wijzen dat Facebook-CEO Mark Zuckerberg afwist van het datalek rond Cambridge Analytica. Het onderzoek kwam er nadat de persoonlijke gegevens van 50 miljoen Facebook-gebruikers misbruikt werden voor de presidentiële campagne van Donald Trump.

Mark Zuckerberg, de CEO van Facebook, zou dan toch weet gehad hebben van het privacy-lek van de sociale netwerksite. Dat blijkt uit e-mails die de Amerikaanse overheidsorganisatie voor consumenten, Federal Trade Commission, ontdekt heeft. Het FTC onderzoekt de privacy op Facebook nadat bekend raakte dat Cambridge Analytica, het databureau achter de campagnes van bijvoorbeeld Donald Trump en de Brexit, de gegevens van 50 miljoen Facebookers gebruikt heeft.

PR-drama

Het is niet helemaal duidelijk welke e-mails het FTC precies opgevraagd heeft en hoeveel er ook betrekking hebben op Facebook-CEO Mark Zuckerberg. Wel duidelijk is dat Facebook bang is voor een PR-drama mochten de e-mails openbaar gemaakt worden. Dat schrijft The Wall Street Journal.

Facebook heeft sinds 2012 een overeenkomst met de overheidsorganisatie FTC. De sociale netwerksite moet sindsdien twintig jaar lang toestemming krijgen om haar privacy-instellingen te kunnen veranderen. Dat komt doordat toen aan het licht kwam dat private gegevens van gebruikers toch niet helemaal privé waren. Facebook werkt nauw samen met het FTC om het Cambridge Analytica-schandaal zo snel mogelijk uit de wereld te helpen.

Privacy geschonden voor Trump-advertenties

Het Londense databedrijf liet miljoenen Facebook-gebruikers een app installeren zonder dat die wisten dat ze dat deden. Op die manier kon Cambridge Analytica hun persoonlijke gegevens inkijken en gerichte advertenties voor de presidentiële campagne van Donald Trump plaatsen. Zuckerberg moest zich vorig jaar al gaan verantwoorden voor het Amerikaanse Congres en het Britse Lagerhuis.

Gesponsorde artikelen