Wist je dat er water is op de maan? En we weten nu ook waar het zit

Wist je dat er water is op de maan? En we weten nu ook waar het zit

Er is een nieuwe kaart van de maan en daarop is te zien waar er water te vinden is. Ja hoor, er is water op onze maan. Putje slagen en een maankolonie starten dan maar? Euh, niet zo snel.

De gegevens van de kaart zijn afkomstig van NASA’s Moon Mineralogy Mapper-instrument aan boord van India’s Chandrayaan-1-ruimtesonde. Wetenschappers keken daarmee naar de verspreiding van hydroxyl op de maan. Hydroxyl bestaat uit een zuurstofatoom en een waterstofatoom.

Waterstofionen afkomstig uit de zonnewind kunnen zich bundelen met zuurstof op het oppervlak van de maan, waardoor hydroxyl ontstaat.

De maan wordt continu gebombardeerd door zonnewind, waarin waterstof aanwezig is. Zo bevat ijs in kraters die altijd in de schaduw liggen van de zon waterstofatomen die afkomstig zijn uit de zonnewind. Waarschijnlijk is er op Mercurius, Vesta en Eros ook water te vinden in kraters.

Hoop

Het water op de maan bevindt zich vooral aan de polen zo blijkt. Maar snel een put slagen, is niet echt een optie. De waterconcentratie bereikt een maximum van 500 tot 750 deeltjes per miljoen deeltjes in de natste gebieden. Zelfs in de droogste delen van de Sahara is meer water te vinden.

Hoewel, er is nog een sprankeltje hoop: de Moon Mineralogy Mapper analyseerde gereflecteerd licht vanaf het maanoppervlak. Aangezien sommige gebieden – bijvoorbeeld diepe kraters op de polen – nooit baden in zonlicht, konden de onderzoekers de hoeveelheid water in die kraters niet vaststellen. Bovendien scande de Moon Mineralogy Mapper alleen het oppervlak. Wie weet zit er veel meer water in de grond.

Gesponsorde artikelen