Wist jij hoe deze 15 bedrijven aan hun naam zijn gekomen?

Wist jij hoe deze 15 bedrijven aan hun naam zijn gekomen?

Heb je er al eens over nagedacht hoe al die grote bedrijven toch aan hun naam zijn gekomen? IKEA, Starbucks, Pepsi, Yahoo, op het eerste zicht hebben ze niet meteen een betekenis. Maar vaak zit er toch wel wat denkwerk achter, of heeft de naam een diepere betekenis.

1. IKEA

epa
Ingvar Kamprad, oprichter van de Zweedse meubelgigant, gebruikte zijn eigen initialen voor de naam van zijn bedrijf, aangevuld met twee andere initialen: de eerste letters van de naam van de boerderij en het dorp waar hij is opgegroeid. Respectievelijk Elmtaryd en Agunnaryd.

2. Spotify

epa
De naam van de streamingdienst is per ongeluk in het leven geroepen toen medeoprichters Daniel Ek en Martin Lorentzon aan het brainstormen waren. Ek hoorde een ander idee foutief als Spotify, en die naam werd behouden. Nadien bouwden ze er wel hun brand rond, door te zeggen dat de naam ontstond uit de samentrekking van ‘spot’ en ‘identify’.

3. Canon

epa
De oorspronkelijke naam van het bedrijf dat fototoestellen maakt, was Kwanon, naar een boeddhistische godin. In 1935 werd de naam echter veranderd in de huidige, omdat ze hoopten zo een wereldwijd publiek te kunnen aanspreken.

4. Yahoo!

epa
Yahoo is eigenlijk een acroniem voor ‘Yet Another Hierarchically Officious Oracle’. Dat stamt uit de begindagen van het bedrijf, toen de website niet meer was dan een hiërarchisch gestructureerde lijst met koppelingen. Officous Oracle werd eraan toegevoegd omdat het wat officiëler klonk, en meer autoriteit uitstraalde.

5. Skype

epa
Skype is een samentrekking van de originele werknaam: Sky Peer-to-Peer. Vooraleer het Skype werd, gebruikten de makers eerst nog de tussenvorm ‘Skyper’.

6. Google

epa
De oprichters van het technologiebedrijf vonden inspiratie voor hun naam in de wiskunde. Een googol is een gigantisch groot cijfer: een 1 gevolgd door 100 nullen.

7. Lego

epa
Ook Lego is een samentrekking, en wel van de Deense woorden ‘leg got’, wat ‘speel goed’ betekent.

8. Häagen-Dazs

epa
Häagen-Dazs is een strategisch gekozen naam. De oprichters wilden de bedrijfsnaam Deens doen klinken, om een gevoel van oude traditie en vakmanschap over te brengen. De woorden hebben eigenlijk absoluut geen betekenis.

9. Virgin

epa
Intussen is het bedrijf van Richard Branson wereldwijd bekend, maar ooit waren ook Branson en co nieuwelingen in de bedrijfswereld. Een van zijn vroege collega’s merkte dan ook op dat ze “complete maagden (Engels: virgins) qua business waren”.

10. Starbucks

epa
De koffiegigant vond z’n naam in Moby Dick, de roman van Herman Melville. Starbucks is de naam van de eerste matroos, en zo probeerden de oprichters de rijke geschiedenis als zeevaarders van de vroege koffiehandelaars in de verf te zetten.

11. BlackBerry

epa
De Canadese smartphonemaker kreeg dan weer z’n naam omdat de knoppen op de eerste BlackBerry op de vruchten van een braam (Engels: Blackberry) leken.

12. Sony

epa
Bedrijfsnaam Sony is afgeleid van het Latijnse ‘sonus’, wat geluid betekent. Daarnaast was het dialect voor ‘sonny boy’, een term waarmee in de jaren 50 in Japan een ‘slimme, jonge man’ werd aangeduid.

13. Oracle

epa
Dit was de originele naam voor de code van een project waar medeoprichters Larry Ellison en Bob Oats aan werkten voor de CIA. Het ging om een databank die op zo ongeveer alle vragen een antwoord moest weten. Een orakel, als het ware.

14. Pepsi

epa
De originele naam van Pepsi was Brad’s Drink, naar de naam van bedenker Caleb Bradham. In 1898 werd de naam echter veranderd in Pepsi. Die is afkomstig van ‘dyspepsia’, wat indigestie betekent. Bradham was er dan ook van overtuigd dat de cola een hulpmiddel voor een goede vertering was.

15. Amazon

epa
Oprichter Jeff Bezos zocht voor zijn bedrijf een naam die met een ‘A’ begon, zodat de naam steeds bovenaan een alfabetische lijst zou staan. Vervolgens dacht hij dat de naam van ’s werelds langste rivier wel een passende naam zou zijn voor wat zijn grootste bedrijf ooit moest worden.Bron: Business Insider.

Gesponsorde artikelen