Left Right
scrollTop top

Wit-Rusland: 100.000 mensen blijven betogen tegen president Lukashenko


Minsk Wit-Rusland protesten
© Isopix

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk zijn voor het vierde weekend op rij gigantische manifestaties gehouden. 100.000den demonstranten trokken daarbij opnieuw naar de verblijfplaats van president Alexander Lukashenko. Ze trekken zijn herverkiezing in twijfel en eisen hervormingen.

In Wit-Rusland is het onrustig sinds 9 augustus. Toen raakte Alexander Lukashenko voor de zesde keer herverkozen als president. ‘De laatste dictator van Europa’ is al aan de macht sinds 1994. Volgens tegenstanders en waarnemers is er tijdens de verkiezingen massaal gefraudeerd om hem opnieuw aan de overwinning te helpen.

Kort na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag ontstonden er spontaan massale manifestaties in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. De politie en het leger sloegen die aanvankelijk hardhandig neer. Opgepakte betogers zouden urenlang mishandeld geweest zijn. Sindsdien zijn de betogingen alleen maar groter geworden.

Maria Kolesnikova

Afgelopen weekend kwamen opnieuw meer dan 100.000 mensen op straat. Ze vulden de Onafhankelijkheidslaan in Minsk een riepen Lukashenko op om af te treden. Ook in andere grote steden zoals Brest, Vitebsk en Grodno kwamen mensen op straat.

De oproerpolitie was in Minsk massaal uitgerukt en sloot het centrum van de stad volledig af met barricades en gepantserde voertuigen. Agenten arresteerden naar schatting 633 demonstranten waarvan er 363 in voorlopige hechtenis zitten. Nooit zijn er zoveel mensen opgepakt. Onder hen ook Maria Kolesnikova, een van de leidsters van de oppositie. Zij was in Minsk voor zaken, maar werd meepakt door gemaskerde mannen. De politie ontkent dat ze is opgepakt, maar dat klopt niet volgens de aanwezige pers.

Kolesnikova is een van de laatste bekende kopstukken van de oppositie die nog op vrije voeten was. Veel tegenstanders zitten in de gevangenis of zijn gevlucht naar het buitenland. Zo zit Sviatlana Tsikhanouskaya, zijn tegenstandster bij de laatste presidentsverkiezingen, in Litouwen.

De regen hield de manifestanten niet tegen


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.086
 • Aantal
  doden
  1.153.547
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810