Left Right
scrollTop top

Wit-Russische president Lukashenko, die coronavirus wou bestrijden met wodka, was zelf besmet


Alexander Lukashenko Wit-Rusland president
© Alexander Lukashenko, president van Wit-Rusland – Bron: epa

Alexander Lukashenko, de president van Wit-Rusland, is naar eigen zeggen asymptomatisch besmet geraakt met het nieuwe coronavirus. Wit-Rusland is een van de weinige landen die tijdens de coronacrisis niet in lockdown ging en onder andere sportevenementen gewoon liet doorgaan.

Wit-Rusland wordt ook wel eens het Noord-Korea van Europa genoemd. President Alexander Lukashenko is dan ook al sinds 1994 aan de macht en wint iedere herverkiezingen met enorme overmacht. Het is verder heel gesloten en de inwoners kennen maar weinig persoonlijke vrijheid.

Het mag dan ook niet verwonderen dat de aanpak van Wit-Rusland rond het coronavirus afwijkt van de rest van Europa. Eind maart haalde Lukashenko de internationale media met een opmerkelijk interview tijdens een ijshockeywedstrijd. “Er zijn hier geen virussen. Zie jij hier virussen vliegen? Ik zie ze ook niet”, zei de president toen aan een lokale nieuwszender. Hij raadde iedereen ook aan om dagelijks 50 ml wodka te drinken om zich te beschermen tegen het coronavirus. Ook ijshockey spelen zou helpen door de koude omgeving.

“Recht op mijn benen”

Lukashenko beweerde dan ook lang dat niemand in Wit-Rusland zou sterven aan Covid-19. Ondertussen staat het officiële dodental op 538 en raakten 67.251 mensen besmet met het virus.

Een van de besmette gevallen blijkt nu de president zelf te zijn. Dat zegt de 65-jarige Lukashenko tijdens een bezoek aan een legerunit in zijn land. “Het meest opmerkelijke vandaag is dat je een ontmoeting hebt met iemand die recht op zijn benen door het coronavirus is gegaan. Artsen zijn tot die conclusie gekomen”, zegt hij in een statement. Naar eigen zeggen heeft hij dus geen last gehad van de besmetting.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  58.641.073
 • Aantal
  doden
  1.387.976
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  558.779
 • Aantal
  doden
  15.618