Witte Huis reageert op de massale vraag aan Oprah Winfrey om het in 2020 op te nemen tegen Trump

Witte Huis reageert op de massale vraag aan Oprah Winfrey om het in 2020 op te nemen tegen Trump

Nadat Oprah Winfrey op de Golden Globes een beklijvende, haast presidentiële toespraak gaf, begint iedereen een beetje te dromen. Want wat als Oprah nu eens president zou worden? Duizenden mensen leken het wel iets te vinden en de hashtag #Oprah2020 was geboren. Maar nu de geruchten steeds sterker worden, heeft ook het Witte Huis z’n reactie klaar. 

Het meest memorabele moment van de afgelopen Golden Globes was, naast de voornamelijk zwarte rode loper-looks, zonder twijfel de speech die Oprah Winfrey gaf toen ze haar Cecil B. DeMille Award in ontvangst nam. Die award is een waardering voor de volledige filmcarrière en werd eerder al uitgereikt aan onder andere Audrey Hepburn, Morgan Freeman en afgelopen jaar nog Meryl Streep.

Krachtige speech

Oprah Winfrey was de eerste zwarte vrouw die de prijs in ontvangst mocht nemen en dat haalde ze ook uitvoerig aan in haar beklijvende speech. In de speech sprak ze over hoe ze in 1964 als jong meisje Sidney Poitier als eerste zwarte man de Oscar voor Beste Acteur in ontvangst zag nemen. In 1982 kreeg Poitier op de Golden Globes dezelfde waardering als Oprah Winfrey nu. Hij als eerste zwarte man in 1982, zij als eerste zwarte vrouw, 36 jaar later.

Verder haalde Oprah in haar speech het seksueel wangedrag in de Amerikaanse filmwereld aan.”Ik wil dat alle meisjes die nu aan het kijken zijn, weten dat er een nieuwe dag aan zit te komen. En dat wanneer die dag daar is, dat het gevolg is van geweldige vrouwen, waarvan er vele hier nu aanwezig zijn in deze zaal. Maar ook van fenomenale mannen die hard werken om ervoor te zorgen zij ons zullen leiden naar een tijdperk waarin niemand ooit nog “me too” hoeft te zeggen.”

#Oprah2020

De inspirerende speech van Oprah en vooral de vastberadenheid waarmee ze hem neerzette, zorgde ervoor dat op Twitter al snel een nieuwe hashtag geboren werd: #Oprah2020. Met die hashtag hopen velen dat Oprah bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 zal opkomen.

Later kwam CNN ook met het nieuws dat Oprah actief zou nadenken over haar kandidaatstelling voor het presidentschap. Dat zouden twee bronnen, vrienden van Oprah die anoniem willen blijven, gezegd hebben. Oprah zou al enkele maanden praten over het presidentschap, maar ze zou nog niet beslist hebben of ze het al dan niet zou doen. Dit nieuws wordt echter niet officieel bevestigd.

Witte Huis: “We staan open voor de uitdaging”

#Oprah2020 heeft ondertussen zulke grote proporties aangenomen dat zelfs het Witte Huis erop ingegaan is. “We staan open voor de uitdaging, of dat nu Oprah Winfrey is of iemand anders”, liet Hogan Gidley, woordvoerder van het Witte Huis, weten.

Oprah is natuurlijk geen vreemde voor het Witte Huis, ze is goed bevriend met de Obama’s en steunde openlijk Hillary Clinton tijdens haar presidentiële campagne.

Trump vs. Winfrey

Het zou dus in 2020 zomaar eens een presidentiële strijd kunnen worden tussen twee mediamagnaten. Want net als Oprah Winfrey verdiende Donald Trump ook zijn strepen in de televisiewereld. Het mag duidelijk zijn dat Oprah, als ze zich werkelijk kandidaat zal stellen, op zal komen voor de democratische partij.

Tijdens de afgelopen presidentsverkiezing was Oprah een van de vele sterren die het openlijk opnam voor Hillary Clinton. “Er is maar één keuze en je hoeft haar niet leuk te vinden”, zei ze toen. Een duidelijk standpunt tegen Trump dus.

Zo zal Trumps droom uit 1999 om Oprah als running mate te hebben in de verkiezingen, al zeker geen werkelijkheid worden. Hij noemde haar toen een buitengewone vrouw en uitermate geschikt als presidentskandidate. Benieuwd of hij in 2020 ook zo lyrisch over haar zou zijn als ze het tegen elkaar moeten opnemen.

Gesponsorde artikelen