Hield het Witte Huis passages achter in transcriptie van telefoongesprek tussen Trump en Zelensky?

epa

De Amerikaanse krant Washington Post stelt zich vragen bij de authenticiteit van de transcriptie van het telefoongesprek tussen president Trump en zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelensky. Voormalige regeringsmedewerkers hebben elementen opgelijst, die erop wijzen dat de transcriptie op een ongebruikelijke manier bewerkt is. Het gaat onder andere om het gebruik van drie puntjes. Trump houdt vol dat het Witte Huis het telefoongesprek “woord voor woord nauwkeurig” vrijgaf.

Amerikaans president Donald Trump noemde het document eerder deze week nog “woord voor woord, komma voor komma een exacte transcriptie van het gesprek, neergepend door zeer getalenteerde stenografen”. Toch spraken medewerkers van het Witte Huis eerder van “een samenvatting”, die dichtbij het oorspronkelijke gesprek bleef.

Drie puntjes

epa: Trump

Huidige en voormalige regeringsmedewerkers hebben echter een lijst van elementen opgesteld, die zouden kunnen bewijzen dat het document bewerkt is. Zo is het gebruik van drie puntjes erg ongebruikelijk bij dit soort transcripties. Wanneer dergelijke puntjes in het gesprek werden gebruikt, ging het onder andere over Crowdstrike. Dat is een cyberveiligheidsbedrijf dat door de Democraten ingehuurd werd om de hacking van hun e-mailadressen te onderzoeken. Dat net hier zaken zijn weggelaten, roept heel wat vragen op.

Biden

epa: Joe Biden

Ook wanneer er over Joe Biden gesproken wordt, staan er op een bepaald moment drie puntjes. Trump wordt ervan verdacht zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelensky te hebben gevraagd een onderzoek te starten tegen Hunter Biden, de zoon van zijn democratische rivaal Joe Biden. Tijdens het telefoongesprek vraagt Trump aan Zelensky om Biden te laten onderzoeken.

Geen trackingnummer

epa

Verder worden er vragen gesteld bij de lengte van het vrijgegeven document. Zo zouden Trump en Zelensky zo’n 30 minuten met elkaar aan de lijn gehangen hebben, maar het transcript doet uitschijnen dat het om slechts 10 minuten gaat. Ook schrijft de Amerikaanse krant dat het transcript geen typisch trackingnummer heeft gekregen.

“Pauze”

Het Witte Huis wou niet officieel reageren op het artikel van de Washington Post. Een medewerker van Trump zei wel dat de puntjes niet impliceerden dat er woorden werden weggelaten, maar dat ze verwezen naar “het wegvallen van een stem of een pauze”.

Gesponsorde artikelen