Witte Huis wou migranten massaal oppakken en loslaten in ‘Democratische steden’

Witte Huis wou migranten massaal oppakken en loslaten in ‘Democratische steden’

De Amerikaanse overheid heeft tot twee keer toe aan de Amerikaanse immigratiedienst ICE gevraagd om opgepakte immigranten vrij te laten in steden die niet meewerken aan uitzetting van illegalen. Op die manier wil het Witte Huis hun Democratische tegenstanders afstraffen.

Het nieuws werd bekend gemaakt door de Amerikaanse krant The Washington Post. Het zou de bedoeling van het Witte Huis zijn om aan de grens met Mexico migranten op te pakken en hen daarna vrij te laten in zogenaamde sanctuary-steden waar de Democraten de lakens uitdelen. De geviseerde steden werken niet mee aan de uitzetting van illegalen.

San Francisco werd al genoemd, de thuisbasis van Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden van het Amerikaans Congres.

(Trump voor rechter gesleept door Warner Bros.: geen enkele artiest wil dat hij hun muziek gebruikt.)

EPA

Twee keer geen toestemming

Het Witte Huis zou de zaak maar liefst twee keer op tafel gelegd hebben bij de Amerikaanse immigratiedienst ICE. De eerste keer zou in november zijn geweest op het moment dat een karavaan van duizenden migranten uit landen ten zuiden van Mexico bij de Mexicaans-Amerikaanse grens was aangekomen.

Witte Huis-medewerkers meenden dat door deze maatregel de druk op opvangcentra verlicht zou worden en ze dachten ook dat het een krachtig signaal voor de Democraten zou zijn. De ICE wou nochtans een politiek conflict vermijden en wees het plan af. In februari probeerde het Witte Huis het nog een keer nadat Trump en de Democraten in een conflict verwikkeld geweest waren over de financiering van de muur op de grens met Mexico. De ICE wees het voorstel opnieuw af, dit keer omdat het onbehoorlijk zou zijn.

(Trump zet z’n zuivering verder: ook nummer één van Secret Service moet opstappen. Waarom of beter: door wie?)

“Verachtelijk en crimineel”

The Washington Post baseert zich voor deze verslaggeving op e-mails en anonieme bronnen in het ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Het Witte Huis van Trump heeft nog niet officieel gereageerd. Een medewerker liet aan persbureau Reuters al weten dat “het voorstel is geopperd en verworpen, zonder verdere discussie”.

Een woordvoerder van Pelosi vindt de mislukte maatregelen van Washington “cynisch en wreed”: “Mensen, onder wie kinderen, als pionnen inzetten om angst te verspreiden en immigranten te demoniseren, is verachtelijk en crimineel.”

(Land of the free? VS neemt nu visum af van hoofdaanklaagster Internationaal Strafhof in Den Haag.)

Gesponsorde artikelen