Wizzkid Nate Silver berekent: België heeft 77,5 procent kans om naar 2de ronde te gaan

Wizzkid Nate Silver berekent: België heeft 77,5 procent kans om naar 2de ronde te gaan

Nate Silver, het rekenwonder dat met zijn model perfect de Amerikaanse verkiezingen voorspelde, heeft zich op het wereldkampioenschap gestort. Silver verkaste dit jaar van de New York Times met zijn FiveThirtyEight-blog naar ESPN, Amerika’s grootste sportzender. Daar voorspelt hij nu het WK, en het ziet er behoorlijk uit voor de Belgen.

FiveThirtyEight bouwde een heel coole tool om het WK te analyseren en vooral, te voorspellen. Hun model is de ESPN’s Soccer Power Index (SPI), een systeem dat zowel de afgelopen matchen als de cijfers van de individuele spelers combineert. Vervolgens berekenen ze de kansen voor elk land, tijdens de twee fases van de wereldbeker: de poules en dan de knock-outrondes. De kansberekening is gebaseerd op 10.000 simulaties en wordt na elke match opnieuw aangepast.

Voor Belgie zit het er dus dik oké uit voor de poulefase. Nate Silver en zijn team geven ons 77,5 procent kans om door te gaan na deze fase, 22,5 procent kans dat we eruit liggen. De kans dat we de groep winnen is ongeveer 1 op 2, 49,9 procent. Tweedes worden heeft 27,5 procent kans. Ook per match geeft de tool verwachtingen. We hebben het meeste kans om alle drie de matchen te winnen. 

In de knock-outfase zijn onze kansen veel kleiner. Silver geeft ons dus 77 procent kans om bij die laatste 16 te zijn. Maar om dan in de kwartfinale te raken, hebben we maar 36 procent kans. De halve finale heeft 15 procent kans. De Wereldbeker winnen, is 2 procent kans.Interessant is te zien hoe hij de andere landen in onze poule H voorspelt. Rusland maakt het meeste kans na ons:Zuid-Korea heeft al een pak minder kans om door te gaan:En Algerije is echt wel het kneusje van deze groep:

Gesponsorde artikelen