WK 2022: Marokko dient klacht in bij FIFA tegen arbitrage na verloren halve finale tegen Frankrijk

Marokko heeft zijn 2-0-nederlaag tegen Frankrijk in de halve finale van het WK voetbal in Qatar duidelijk nog niet verteerd. De Marokkaanse voetbalbond heeft namelijk een klacht neergelegd tegen de arbitrage omdat het naar eigen zeggen twee penalty’s niet kreeg.

Marokko is de sensatie van het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. De ploeg bereikte als eerste Afrikaanse land ooit de halve finale van een WK. Daar was het lang de evenknie van topfavoriet Frankrijk, maar verloor het uiteindelijk toch ongelukkig met 2-0. Daardoor speelt Marokko zondag niet de finale, maar komt het zaterdag tegen Kroatië in actie in de troostfinale.

Twee strafschoppen

De Fédération Royale Marocaine de Football (FRMF) heeft nu echter besloten om met een wanhoopspoging daar verandering in te brengen. Daarvoor dienen ze klacht in tegen de arbitrage onder leiding van de Mexicaanse scheidsrechter César Ramos. In een brief aan de bevoegde instanties klaagt het aan dat het twee “onbetwistbare strafschoppen” niet heeft gekregen in de wedstrijd tegen Frankrijk.

Het gaat hierbij in de eerste plaats om de omstreden fase tussen Théo Hernandez en Sofiane Boufal na 27 minuten. Die eerste gleed toen weg en bracht daarbij zijn Marokkaanse tegenstander ten val. Scheidsrechter Ramos floot echter geen strafschop en gaf daarentegen een gele kaart aan Boufal. De tweede fase gaat over Standard-speler Selim Amallah, die bij een stilstaande fase ten val werd gebracht. Volgens de FRMF hebben “verschillende experts in arbitrage” bevestigd dat Marokko in beide gevallen een strafschop verdiende. Ze kaarten ook aan dat het vreemd is dat de VAR twee keer niet tussenbeide kwam.

Ondanks de klacht van de Marokkaanse voetbalbond lijkt de kans miniem dat de FIFA iets aan de uitslag van de halve finale van het WK zal veranderen. Klachten tegen scheidsrechterlijke beslissingen draaien in het voetbal namelijk zo goed als altijd op niets uit.

Meer
Lees meer...