WK Fortnite: Belgische ‘DRG’ op 45ste plek

De winnaar van het WK Fortnite: Bugha
epa

3 miljoen dollar of zo’n 2,7 miljoen euro: da’s wat Bugha, een Amerikaanse jongen van 16 op zijn rekening mag schrijven. Hij is de eerste wereldkampioen Fortnite. De Belgische driekleur werd verdedigd door ‘DRG’, hij eindigde op de 45ste plaats.

Dat ze in de Verenigde Staten e-sports serieus nemen, dat mocht blijken uit de locatie van het WK Fortnite: het Arthur Ashe-stadion. Jaarlijks gaat daar de finale van de US Open door, geen klein bier dus. De 23.000 zitjes waren allemaal uitverkocht. Zij en de honderd deelnemers zagen Kyle Giersdorf uit Pennsylvania 59 punten scoren en onherroepelijk winnen.

Fortnite heeft een record te pakken!

40 miljoen kwalificatiespelers

Howard ‘Noward’ Castiaux uit Ukkel is 23. Hij nam deel aan de finale in het dubbelspel. Dat staaltje teamwork leverde een plaats net buiten de top tien op. Die eindoverwinning ging naar een team uit Noorwegen en Oostenrijk. De Belgen mochten dus hopen op goede scores in de finale van het solospel.

Wie wou deelnemen aan het WK Fortnite, moest snelle vingers hebben: meer dan 40 miljoen deelnemers probeerden via kwalificatiematches om naar New York gestuurd te worden. Twee Belgen mochten present tekenen. (Lees hier alles over de Belgische delegatie.)

Bugha

Solo scoren bleek een pak moeilijker, ‘Bugha’, Giersdorf scoorde als enige 59 punten. De runner-up haalde ongeveer de helft van die score: 33 punten. En Evan Depauw, die haalde er dertien en dat levert hem een 45ste plaats op. Pal in de middenmoot, maar de hogere klasses zijn niet zo ver verwijderd als je zou denken.

Dat is 6 punten verwijderd van de top 20, wezen DRG’s fans er hem op. Maar de vijftienjarige Belg kan zijn plek wel goed relativeren. Zelf zal hij alvast naar de rerun van het spel kijken om er veel uit te leren.

Begin Fortnite maar serieus te nemen

DRG speelt trouwens pro, voor zover je dat kan op je vijftiende natuurlijk en je kan ‘m natuurlijk ook volgen op Twitch. Team Vitality, zijn e-sportsteam, zond drie spelers naar de wereldbeker: DRG, GTOslo en BadSniper. De laatste twee speelden de duofinale.

Dat er een Amerikaan uiteindelijk met de cup gaat lopen, lijkt veel fans niet te verbazen. Da’s dan ook de kritiek die Fortnite momenteel krijgt. Amerikaanse spelers waren dan ook nogal oververtegenwoordigd. Om van een echte wereldbeker te spreken, lijken kwalificaties per land een goed idee.

Land per land kwalificeren?

Nu moesten Fornitespelers individueel kwalificeren. Dat een land met supersnel internet zo wat meer spelers stuurt, mag niet verbazen.

Los daarvan zet dit WK Fortnite e-sports wel behoorlijk op de kaart. De locatie alleen al duidt aan hoe serieus de Amerikanen de cup nemen. Maar ook het prijzengeld verraadt veel: 3 miljoen dollar, 2,7 miljoen euro. Da’s de grootste prijzenpot in de geschiedenis van de e-sports. Tegelijk haalde de Fortnite-finale ook de kop van vele kranten. Met het WK lijken e-sports eindelijk serieus te worden genomen.

Gesponsorde artikelen