WK in Qatar: mensenlevens op het spel voor de bouw van stadions

Qatar WK
ISOPIX

Binnen twee jaar vindt het wereldkampioenschap voetbal plaats in Qatar. Het land is momenteel volop aan het bouwen aan de stadions en daar vallen toch wat slachtoffers bij. Er worden maar liefst acht stadions gebouwd en vier gerenoveerd.

Tijdens het bouwen van de stadions zijn al heel wat slachtoffers gevallen, maar het is niet altijd duidelijk als dit aan de werkomstandigheden lag. In 2018 kwam een pijnlijk rapport naar buiten waarbij werd vastgesteld dat er sprake was van overdreven lange werkuren.

Al in 2016 werd er gecommuniceerd over een eerste dode op een bouwwerf. Toen was er al commotie omdat er volgens mensenrechtenorganisaties al veel meer doden waren gevallen. Er werd een schatting gedaan van 1.200 doden door de werken.

2019

In een laatste rapport meldt de Qatarese organisatie negen doden in 2019. Dat brengt het officiële aantal doden op 34 sinds het begin van de werken zes jaar geleden. Volgens de organisatie zijn de overlijdens wel niet gerelateerd aan de bouwprojecten voor het WK. Toch zijn er heel wat organisaties die zich vragen stellen bij de doodsoorzaak van de werknemers.

Zo zijn er veel gevallen waarin arbeiders omkomen door hartfalen of ademhalingsproblemen. Ook de families van de overleden werknemers lijden hieronder. Er zijn mensen die geen compensatie krijgen of worden bedreigd om een bepaalde som geld aan te nemen.

20.000 gastarbeiders

Al in 2010 kreeg Qatar het wereldkampioenschap toegewezen. Bijna 20.000 gastarbeiders werden gerekruteerd voor de werkzaamheden. The Guardian, een Britse krant, meldde in oktober dat Qatar bijna nooit onderzoek doet naar het specifieke overlijden van deze mensen. De oorzaak wordt meestal toegewezen aan een natuurlijke dood.

Vreemd genoeg gaat het bijna altijd om jonge mannen in goede gezondheid, die worden blootgesteld aan zeer warme temperaturen en gigantisch lange werkdagen hebben. Cardiologen zeggen dat er een direct verband is tussen de immense warmte en het hoge aantal jonge arbeiders die overlijdt in de zomer. Qatar beloofde veel hervormingen, maar toch is er nog steeds veel werk aan de winkel.

Gesponsorde artikelen