WK voetbal 2022 in Qatar: zo gaan de stadions eruit zien

WK voetbal 2022 in Qatar: zo gaan de stadions eruit zien
Qatar 2022

In 2022 strijken alle grote voetballers neer in Qatar voor het grootste evenement in vier jaar. Dat de stadions er oogverblindend uitzien, is een feit. Maar dat daarvoor heel wat Westerse waarden en normen sneuvelden, zorgt toch voor spanning.

Sinds de aankondiging van Qatar als gastland voor het WK voetbal, zijn er twijfels van over heel de wereld. Volgens velen is de selectie alles behalve eerlijk verlopen, en heeft Qatar alles te danken aan z’n gigantisch grote portemonnee. Het is geen voetballand, en het wordt er in de zomer soms warmer dan 50 graden waardoor het toernooi in de winter zal moeten plaatsvinden. Qatar is dus alles behalve een geliefde gastheer.

Commotie

Voor het toernooi in 2022 bouwt Qatar maar liefst acht nieuwe voetbalstadions en vier stadions worden gerenoveerd. Ieder stadion telt minstens 40.000 zitplaatsen. Die zitplaatsen worden na het toernooi teruggebracht naar de helft en de overgebleven materialen worden gerecycleerd. Dat is maar een kleine tegemoetkoming in vergelijking met wat het allemaal uitsteekt om de stadions te bouwen.

Bij de voorstelling van de verschillende stadions werd al snel duidelijk dat Qatar niet op de meest eerlijke manier te werk zou gaan. Om acht nieuwe stadions te bouwen moest er ontzettend veel gewerkt worden. Dat gebeurde ook, maar door arbeiders die tot 148 dagen na elkaar moesten werken. En dat soms 14 uur per dag. Een groot aantal arbeiders stierf zelfs al tijdens de werken, en in 2016 gaf de organisatie voor de eerste keer zelf toe dat er iemand gestorven was. Qatar geeft tot 1,5 miljard dollar uit aan een nieuw stadion, maar is niet begaan met het welzijn van de mensen die eraan werken.

Alle vormen en maten

De stadions waarin gespeeld zal worden zijn dan ook niet de eerste de beste. Ieder stadion heeft gigantisch veel (en soms zelfs iets te veel) extra’s. Dit zijn de meest opvallende:

Al Bayt

Al Bayt Stadion Qatar 2022
Qatar 2022

Met 60.000 zitplaatsen is het Al-Bayt stadion een gigantische investering. Zeker omdat het stadion gebaseerd is op een Bayt Al Sha’ar, dat is een tent die werd gebruikt door een nomadenstam. De ingang van het stadion lijkt een beetje op een rondpunt en is in combinatie met de ‘tent’ een bizar zicht.

Al-Shamal

Het design van het Al-Shamal stadion lijkt volgens velen op een soort badkuip met houten rand, maar niks is minder waar. Het stadion zou gebaseerd zijn op de dhows, een soort van zeilschepen die vaak aan de kust van Qatar te vinden zijn.

Lusial Stadion

Lusial-stadion-Qatar-2022
Qatar 2022

In deze gigantisch grote koepel wordt zowel de openingswedstrijd als de finale gespeeld. Met een capaciteit van 80.000 is het Lusial stadion het grootste van allemaal.

Sports City Stadion

Sports-City-Stadion-Qatar-2022
Qatar 2022

Het Sports City Stadion zal 1,6 miljard dollar kosten, en zal naast een voetbaltempel ook dienst doen als winkelcentrum, hotel, sportcentrum en nog veel meer. Het telt 49.000 zitjes en om toch een beetje zuinig te blijven is het stadion volledig voorzien van zonnepanelen. Het is het enige stadion dat niet veranderd zal worden na het WK. De capaciteit blijft op 49.000 zitplaatsen.

Doha Port Stadion

Doha-Port-Stadion-2022
Qatar 2022

Het meest exotische stadion uit het lijstje is zonder twijfel het Doha Port Stadion. Op de ontwerpen lijkt het zelfs alsof het stadion op een onbewoond eiland ligt. Het wordt zelfs omringd door (onnodige) mini-eilandjes.

Ras Abu Aboud Stadium

Ras-Abu-Aboud
Qatar 2022

In dit stadion zullen de verschillende landen tegen elkaar voetballen met de skyline van Doha op de achtergrond. Het Ras Abu Aboud Stadion zal daarnaast ook nog bestaan uit een groot aantal vrachtcontainers, die op elkaar gestapeld zijn als basis van de voetbaltempel. Tijdens het WK zullen die uit verschillende kleuren bestaan, om zo de verschillende landen te eren.

Gesponsorde artikelen