Left Right
scrollTop top

Woede om de wereldbeker: Anonymous en zelfs inheemse stammen veroorzaken één week voor WK onrust


Woede om de wereldbeker: Anonymous en zelfs inheemse stammen veroorzaken één week voor WK onrust

De activistische hackers van Anonymous zullen zich niet op de achtergrond houden tijdens het WK voetbal in Brazilië. Als protest tegen de organisatie in een land dat het geld voor andere dingen zou kunnen gebruiken, zijn ze van plan cyberaanvallen te plegen. De hele week werd Brazilië ook geplaagd door demonstraties, waaronder een dramatisch conflict waarbij zelfs een inheemse stam naar de wapens greep.

Is Brazilië wel klaar voor het WK? Het is een vraag die we ons de voorbije maanden wel vaker hebben gesteld, maar één week voor de start hebben de organisatoren niets dan kopzorgen. Zo laat ook Anonymous zich niet onbesproken. Ze zijn van plan een grote cyberaanval te plegen en richten hun vizier daarbij op de sponsors die het evenement steunen. “We hebben ’s nachts al uitgetest welke websites het meest kwetsbaar zijn en we hebben een plan voor een aanval”, zegt een hacker via Skype aan Reuters. Op de vraag wie de potentiële doelwitten zijn, vernoemde hij onder andere  Adidas, Emirates, Coca-Cola en Budweiser (waar Anheuser-Busch Inbev eigenaar van is).

De bedreiging van Anonymous komt op de lange waslijst met problemen van de organisatie. Zeker nadat een hacker deze week de communicatie op Buitenlandse Zaken kon inkijken. Tot gisteren had de hacker volgens Anonymous nog steeds toegang tot het systeem. Het probleem is inmiddels opgelost, maar medewerkers hebben dagenlang geen e-mails kunnen versturen of ontvangen.

Gewelddadige protesten

Al de hele week is het erg onrustig in Brazilië. Terwijl elders in de wereld de voetbalkoorts stijgt, neemt in het thuisland vooral het ongenoegen toe. De bevolking begrijpt niet dat hun regering miljoenen in het kampioenschap pompt, terwijl dat geld broodnodig is voor het onderwijs, de sanitaire voorzieningen, de ziekenhuizen, en het bestrijden van geweld, drugs- en wapengebruik in de straten. Het is al tot gewelddadige conflicten tussen politie en betogers gekomen. Dinsdag alleen al zouden tijdens een protest in Brasilia zo’n 1.500 mensen op straat gekomen zijn. Onder hen ook leden van een inheemse stam, een agent zou zelfs met een pijl in een been getroffen zijn.

Vorig jaar liepen de protesten al grondig uit de hand, toen de bevolking de aandacht gebruikte om hun leefomstandigheden en de corruptie in het land aan te kaarten. Sindsdien zijn wel vaker demonstraties in geweld ontaard. De Braziliaanse regering is er niet in geslaagd om de economie de nodige boost te geven in de aanloop naar het WK en dus konden ze de onrust niet bedaren.

Het aantal demonstranten is misschien wel iets kleiner dan voorheen, de protesten waren nooit zo uitgebreid dankzij de aanwezigheid van inheemse stammen. De organisatie van het WK belooft dat er extra troepen zullen worden ingezet, zodat de demonstranten de voetbalwedstrijden niet kunnen verstoren. Ook de supporters in Brazilië hoeven zich over hun veiligheid geen zorgen te maken.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308