Won Nafi Thiam niet alleen een gouden medaille op het WK, maar ook de JACKPOT!? 

Won Nafi Thiam niet alleen een gouden medaille op het WK, maar ook de JACKPOT!? 

Nafi Thiam won dit weekend als eerste Belg een gouden medaille op het wereldkampioenschap atletiek. Maar aan die gouden plak hangt niet veel prijzengeld. De internationale atletiekfederatie IAAF betaalt 46.500 pond (51.000 euro) aan elke gouden medaillewinnaar. Een mooie som, maar niets vergeleken met wat andere atleten verdienen in ‘populairdere’ sporten.

Nafi Thiam is de nieuwe wereldkampioene zevenkamp. Toch ging ze dit weekend niet met een grote buit naar huis. Het IAAF betaalde aan elke gouden medaillewinnaar 51.000 euro. De zilveren medaille kreeg 25.000 euro, de bronzen medaille 17.000 euro. Wie een wereldrecord wist te verbreken verdiende een bonus van 85.000 euro. De som die uiteindelijk bij de atleet belandt is minder dan de helft van het prijzengeld. Die moeten vooral hun brood verdienen met sponsors.

Meeste geld via sponsors

Over haar prijzengeld zegt Nafi Thiam in La Dernière Heure: “Ik weet niet hoeveel de premie bedraagt.” Van die 51.000 euro gaan nog belastingen af. “Er blijft voor mij maar de helft over. Dat zelfs niet. Ik heb alles wat ik nodig heb. Het geld dat ik via de atletiek win, houd ik bij voor later. Ik ben niet iemand die veel uitgeeft. Ik ga geen fortuin verdienen in de atletiek. En als ik alles meteen vanaf het begin ga uitgeven, zal ik niet ver geraken.” Het meeste verdient de gouden zevenkampster via haar sponsors, onder andere bij Nike. Daar is ze één van de vier wereldwijde uithangborden. Maar ook Audi, Red Bull en Diamanti per Tutti gebruiken de atlete als uithangbord voor hun merken.

Neymar verdient evenveel in 1 dag

Atletiek is geen veelbekeken sport en dat is duidelijk aan de verschillen in prijzengeld met andere ‘populairdere’ sporten. De winnares van Wimbledon Garbine Muguruza verdiende 2,2 miljoen pond (2,4 miljoen euro). In het voetbal verdient Neymar bij PSG nu 6.000 euro per uur. De winnaar van de Tour de France, Chris Froome, won 500.000 euro. De wereldkampioen op de weg Peter Sagan verdiende met zijn titel dan weer een schamele 7.667 euro. De winnares van de British Open Golf, de Zuid-Koreaanse Kim In-Kyung, verdiende met haar medaille 430.000 euro. Elke rode duivel ging met 360.000 euro naar huis na de kwartfinale van het EK. Nafi Thiam zal dus voorlopig bij haar sponsors moeten blijven aankloppen om een centje bij te verdienen. Grote kosten heeft de Naamse gelukkig nog niet. Ze is pas 22 en studeert nog aan de universiteit van Luik.

Gesponsorde artikelen