Wonderland Eurazië om zeep: hoe “Europa’s grootste themapark” het nog geen jaar uithield

Wonderland Eurazië, aangekondigd als “Europa’s grootste themapark”, opende de deuren in maart 2019 in Ankara, Turkije. Maar politieke onrust, veiligheidsissues en een gebrek aan bezoekers zorgden ervoor dat het enorme, peperdure park zijn deuren permanent sloot na minder dan een jaar operationeel te zijn geweest.

Waarom is dit belangrijk?

Voor de critici van president Erdogan is het park een van de grootste symbolen van verspilling door burgemeesters van zijn regerende AK-partij, die al twee decennia aan de macht is en uiterlijk in 2023 wordt geconfronteerd met nieuwe nationale verkiezingen.

Het project kostte honderden miljoenen euro’s en omvatte 17 achtbanen en tientallen andere attracties verspreid over een park van 320 hectare, dat nu leeg staat. “Wonderland Eurasia” had Europa’s grootste amusementslocatie moeten worden en werd door Erdogan aangekondigd als “een symbool van trots” bij de opening in Ankara in maart 2019.

Twee dagen na de inhuldiging stortte een achtbaan in. Openbare toiletten waren een puinhoop, sommige attracties waren maar half klaar en hele stukken van het park bleven verboden terrein ondanks de ongeveer 800 miljoen euro die werd uitgegeven aan het bouwen van de Turkse versie van Disneyland.

Het park sloot uiteindelijk minder dan een jaar na de opening toen de exploitant de lonen van het personeel en de elektriciteitsrekeningen niet meer kon betalen omdat er niet genoeg klanten waren.

Een van de grootste symbolen van verspilling door AK-partij van Erdogan

Voor de critici van Erdogan is het park een van de grootste symbolen van verspilling door burgemeesters van zijn regerende AK-partij, die al twee decennia aan de macht is en uiterlijk in 2023 wordt geconfronteerd met nieuwe nationale verkiezingen. De onvrede met dat mismanagement door die burgemeesters is ondertussen zo groot dat in enkele van de grootste steden van Turkije – waaronder Ankara en Istanboel – in 2019 de kandidaat-burgemeesters van oppositiepartijen het haalden.

Ankara klaagt nu de exploitant aan in een poging de controle terug te winnen en iets constructiefs met het land waarop het park werd gebouwd te doen. Een rechtbank in de stad zal op 13 september uitspraak doen over het verzoek.

Het park zelf ligt er ondertussen griezelig stil bij, en de attracties, waarvan er een hoop sowieso stuk zijn, verzamelen stof. Het is ook een populaire stek voor plunderaars: in de afgelopen drie maanden waren er minstens 21 diefstallen, vooral van kabels.

Wonderland Eurasia had naar eigen zeggen ’s werelds grootste achtbaan met 114 “twists”. Maar na twee dagen begaf die het al. (Isopix)

De populaire huidige burgemeester van Ankara, Mansur Yavas, die wordt gezien als een mogelijke presidentiële uitdager van Erdogan, beweert dat het park 801 miljoen dollar heeft gekost. De voormalige burgemeester, Melih Gokcek, zet het prijskaartje op 500 miljoen. Maar Gokcek wordt ook beschuldigd van mismanagement bij vele andere gehate Ankara-projecten waar hij toezicht op hield tussen 1994 en 2017, toen hij werd afgezet door Erdogan.

Het park was een bizar idee, zelfs voordat de bouw begon. Gokcek beweerde dat het 10 miljoen mensen per jaar zou binnenhalen. Het idee was om Ankara, een stad die niet bekend staat om het toerisme, een injectie te geven op dat vlak. Ankara verwelkomde in 2019 4,9 miljoen binnenlandse en internationale bezoekers voordat de pandemie van het coronavirus toesloeg. In schril contrast daarmee, ontving Istanboel, beroemd om zijn Ottomaanse moskeeën, gebouwen uit het Byzantijnse tijdperk en zonsondergangen aan de Bosporus, in 2019 bijna 15 miljoen toeristen.

Poging om de seculiere erfenis van de stichter van het moderne Turkije, Ataturk, uit te wissen

De diepe afkeer van Gokcek en zijn ambtstermijn als burgemeester, ondanks vijf verkiezingsoverwinningen, leidde ertoe dat de oppositie in maart 2019 gemakkelijk zijn ambt kon overnemen. Voor velen was de grootste misdaad van Gokcek niet de verspilling van honderden miljoenen aan een mislukt ijdelheidsproject, maar waar hij dat project bouwde.

Voor de komst van Wonderland Eurasia moest de Ataturk Forest Farm wijken. De felste critici van Gokcek beschouwen het pretpark als een poging van Erdogans islamitisch gewortelde partij om de seculiere erfenis van de gerespecteerde stichter van het moderne Turkije, Mustafa Kemal Ataturk, uit te wissen. Ataturk zag het landbouwgebied in 1925 als de plaats waar de inwoners van de hoofdstad in hun toekomstige landbouwbehoeften zouden kunnen voorzien. Erdogan bouwde trouwens ook een presidentieel paleis met 1.150 kamers ter waarde van meer dan 600 miljoen euro op een deel van het land.

Lees ook:

(evb)

Meer
Lees meer...