Wie zijn Wonho en Monsta X en waarom zijn ze al een hele week trending?

Monsta X Wonho
Twitter @OfficialMonstaX

#HopeForWonho, #AllInForMonstaX, #StillHereForWonho, #WeWinForMonstaX7, de kans is groot dat je deze hashtags de afgelopen week hebt zien passeren op Twitter. Er is namelijk heel wat gaande rond de K-popgroep Monsta X en dan vooral Wonho. Omdat dit voor velen een ver-van-ons-bedshow is, leggen we het graag allemaal even uit.

Wie geregeld eens door Twitter scrollt, heeft de namen Monsta X en Wonho waarschijnlijk al zien passeren. Al de hele week zijn er hashtags trending rond Wonho en Monsta X, maar velen weten niet wat er precies aan de hand is. Het gaat hier om de K-popgroep Monsta X, waarbij één van de leden, Wonho, vorige week zijn vertrek aankondigde. Maar dat vertrek doet in Zuid-Korea, en bij de wereldwijd verspreide fanbasis van Monsta X, heel wat stof opwaaien.

Wat is er gebeurd?

Op donderdag 31 oktober choqueerde Starship Entertainment, het management van Monsta X, de wereld met het nieuws van het vertrek van Wonho uit de groep. In een uitgebreid statement liet het bedrijf weten dat ze “als vrienden uit elkaar gaan” omdat Wonho zijn groepsgenoten “niet wil afleiden door de recente stroom aan gebeurtenissen”. Maar wat zijn die gebeurtenissen?

Wel, het is een hele boterham, die begint in 2012. Toen vormde Wonho, die eigenlijk Shin Ho-seok heet, een koppel met Jung Da Eun en huurden de twee samen een appartement. Wonho verdiende in die periode nog geen geld als artiest. Daarom schoot Da Eun hem de huur voor. Jung Da Eun, die in 2016 naar buiten kwam als transgender, identificeert zich tegenwoordig als man en vormt nu een koppel met Han Seo-hee, ook een voormalige K-pop trainee. Die laatste bleef met een regelmaat schandalen uit het verleden van Wonho oprakelen, tot op het punt dat de zanger zelf een stap opzij zette.

Han Seo-hee

Han Seo-hee staat er in Zuid-Korea voor bekend de vuile was van K-popsterren buiten te hangen. In 2016 kwam ze voor de eerste keer onder de aandacht. Toen raakte ze verwikkeld in een drugsschandaal samen met T.O.P van de K-popgroep Bigbang. Op dat moment vormden de twee een koppel en werden ze betrapt op het gebruik van marihuana in een elektronische sigaret. In Zuid-Korea is marihuana streng verboden, dus werden de twee veroordeeld. T.O.P kreeg een gevangenisstraf van 10 maanden, Han Seo-hee kwam er vanaf met vier jaar voorwaardelijk, met een gevangenisstraf van drie jaar als ze dan nog eens de wet zou overtreden.

Daarna beweerde Han Seo-hee dat ze met V van BTS naar een nachtclub was geweest, toen hij nog minderjarig was. Ook dat is in Zuid-Korea streng verboden. Maar toen er bewijzen kwamen dat dat niet zo was, trok ze snel haar beschuldigingen in. Het laatste wapenfeit van Han Seo-hee dateert van eerder dit jaar. Toen kwam aan het licht dat ze in 2016 drugs verkocht aan B.I., een lid van de K-popgroep IKON. Hij werd linea recta aan de deur gezet door zijn management. Opnieuw kwam Han Seo-hee er zonder gevangenisstraf vanaf.

Monsta X
Wonho (links staand) met de rest van Monsta X – Twitter OfficialMonstaX

De vuile was van Wonho

De volgende op het lijstje van Han Seo-hee was dus Wonho, zanger bij Monsta X en de ex van haar huidige vriend. Reden genoeg dus om eens flink door zijn verleden te graven. En daar viel blijkbaar heel wat te vinden. Zo zijn er dus in de eerste plaats de schulden die Wonho nog heeft bij Jung Da-Eun. Volgens Han Seo-hee gaat het in totaal om meer dan 10.000 euro. De terugbetaling van dit bedrag werd geregeld via advocaten. Tot Han Seo-hee het beu was en de conversatie met de advocaat van Wonho deelde op sociale media.

Amper een dag later stuurde ze een reeks tweets, waarvan “Ik weet wat je deed in 2008. De jeugdgevangenis van Suwon.” en “Betekent verblijven in een jeugdgevangenis niet dat je een veroordeelde bent?” de opmerkelijkste waren. Kort daarna volgde het nieuws over het vertrek van Wonho bij zijn groep Monsta X. In een brief aan z’n fans liet Wonho toen weten dat hij “in het verleden onvolwassen was” en “kleine en grote fouten heeft gemaakt”. Hij benadrukte daarbij dat hij na zijn debuut als K-popster “op het juiste spoor bleef en hard werkte om te vermijden dat hij zich zou moeten schamen over zichzelf”.

Hoewel er aanvankelijk niets gezegd werd over het contract van Wonho en zijn beslissing dus mogelijk nog omgekeerd kon worden, werd zijn vertrek een dag later definitief. Na een nieuw schandaal, uiteraard gelekt door Han Seo-hee, voelde Starship Entertainment zich genoodzaakt het contract op staande voet stop te zetten. Het ging deze keer namelijk over een drugsschandaal. Han Seo-hee en Jung Da-Eun vertelden in een exclusief interview aan het Koreaanse medium Dispatch dat Da Eun in 2013 samen met Wonho marihuana rookte, die Wonho had geregeld. Hiervoor zou een onderzoek lopende zijn, waardoor Wonho bij zijn terugkeer van een concert in Duitsland uitvoerig gecontroleerd werd in de luchthaven.

Monsta X
Shownu (derde van links) – Twitter @OfficialMonstaX

Shownu

Sinds 31 oktober moet Monsta X het dus met een lid minder doen. Maar dat betekent niet dat de problemen nu van de baan zijn. Want sinds het vertrek van Wonho, wordt nu Shownu, de leader van Monsta X, geviseerd. Allereerst verspreidde – ja, daar is ze weer – Han Seo-hee screenshots waaruit bleek dat Shownu een affaire had met een getrouwde vrouw. Hierover publiceerde Starship Entertainment een statement, waarin duidelijk gemaakt werd dat Shownu inderdaad een affaire had met een vrouw, maar dat hij niet wist dat ze getrouwd was. Bovendien stapte de vrouw tijdens de affaire in het huwelijksbootje met haar man. Zodra Shownu te weten kwam dat de vrouw een relatie had, heeft hij het contact verbroken.

Maar ook voor de leader van Monsta X bleef het niet bij één “schandaal”. Enkele dagen later werden “naaktfoto’s” van de K-popster verspreid via sociale media. De bron van deze foto’s is niet bekend. Ook nu kwam Starship al snel met een statement dat het zou gaan om bewerkte foto’s en dat ze gerechtelijke stappen zouden zetten tegen wie de foto’s post of verspreidt.

Monbebes to the rescue

Zoals elke K-popgroep, beschikt ook Monsta X over een trouwe fanbasis. De fans van Monsta X, Monbebes genaamd, hebben al heel wat acties opgestart om Wonho terug te halen. Zo kamperen er al sinds het nieuws van Wonho’s vertrek tientallen fans aan het gebouw van Starship. Ze schrijven er boodschappen op post-it’s, die ze tegen de muur kleven. Op die post-it’s staan boodschappen aan Wonho en de andere leden van Monsta X te lezen. Maar ook de internationale fans laten van zich horen. Zij zorgen er al de hele week voor dat er elke dag een nieuwe hashtag in verband met Wonho trending is op Twitter. Zo passeerden onder andere #HopeForWonho, #AllInForMonstaX, #StillHereForWonho en #MonstaX7ShineForver al de revue.

Maar het bleef ook voor de internationale fans niet enkel bij online acties. De monbebes wisten ook in sneltempo genoeg geld in te zamelen voor een gigantisch reclamepaneel op Times Square in New York. Zo’n reclamepaneel kost voor alle duidelijkheid maar liefst 20.000 dollar (zo’n 18.000 euro). Op de banner staat te lezen: “We shine brighter as a family“, ofwel “We stralen meer als een familie”, met daarbij de namen van de zeven leden van Monsta X en een foto met alle leden. Deze boodschap zal nog twee dagen te zien zijn op Times Square.

Naast de hashtags en het reclamepaneel op Times Square hebben fans van Monsta X ook een petitie opgestart. Die petitie wist in minder dan een week tijd al bijna een half miljoen handtekeningen te verzamelen en dat aantal blijft elke minuut groeien. Hoewel het contract van Wonho beëindigd is, denken de fans van Monsta X voorlopig dus nog lang niet aan opgeven.

Reactie Starship

Na alle acties van de Monbebes heeft Starship ook opnieuw een statement uitgebracht. Daarin bedanken ze de fans voor de stroom aan steun en laten ze ook weten wat hun verdere stappen zijn.

Zo zal Starship Entertainment juridische stappen zetten tegen het verspreiden van valse informatie, seksuele intimidatie en lasterlijke berichten over hun artiesten. Ze laten daarbij ook weten dat er een onderzoek lopende is naar wat zij omschrijven als “de verdachten”, zijnde Han Seo-hee en Jung Da-Eun. Starship eindigt met een boodschap voor de fans: “Bedankt aan onze fans voor de liefde en steun voor onze artiesten. Blijf onze artiesten alstublieft steunen om hun persoonlijkheid en belangen te beschermen.”

“Het slechtste jaar voor K-pop ooit”

Dit nieuws komt als de zoveelste klap voor K-pop dit jaar. Na het vertrek van B.I. uit IKON, is ook Woojin plots vertrokken uit Stray Kids, is Hwall om gezondheidsredenen moeten stoppen bij The Boyz. En daarnaast was er vorige maand natuurlijk ook het tragische nieuws over het overlijden van Sulli.

2019 was dus niet het beste jaar voor de fans van K-pop. Maar misschien kunnen de acties van de fans van Monsta X het jaar toch nog redden en Wonho terugkrijgen. Tot dat gebeurt, zullen de hashtags waarschijnlijk ook niet verdwijnen.

Gesponsorde artikelen