Woodstock 50: 10 hedendaagse acts die nog helemaal flower power klinken

Afgelopen weekend werd de vijftigste verjaardag van het legendarische Woodstock gevierd. Het festival was het toppunt van het hippietijdperk en de grootste sterren van dat moment stonden er op het podium, onder wie Jimi Hendrix, Janis Joplin en Jefferson Airplane. De muzikale erfenis van deze acts is van onschatbare waarde en er zijn nog moderne acts, die precies zo klinken als een halve eeuw geleden. Hier zijn er tien!

1. All Them Witches

De epische classic rock-groove van Led Zeppelin, het duistere en meeslepende van sludge/stoner/doom-pioniers Sleep en Kyuss, de psychedelische spacejams en virtuositeit van Pink Floyd of recenter Mogwai, de explosieve kracht van Black Sabbath, het sacrale van Wovenhand en de swampy blues- en countryrock van J.J. Cale. Met een serieuze hap Zuiderse swagger à la Willie Nelson erbovenop! Het vierkoppige All Them Witches uit Nashville, Tennessee brengt dit alles moeiteloos en ongekunsteld samen in één moddervet geoliede live-machine. Check zeker ook hun laatste album ‘ATW’.

2. Earthless

Urenlange jams waar je hoofd van gaat tollen met virtuose gitaarsolo’s en slepende grooves.

3. Graveyard

Deze retro rockers worden plaat na plaat succesvoller en stonden zelfs al meermaals op Pukkelpop. En dat voor een loeiharde bluesgroep! Je hoort in hun geluid ook de invloed van bands zoals Deep Purple, Led Zeppelin en Black Sabbath.

4. Tame Impala

Tame Impala is nog zo’n band die de vibes van The Beatles naar de 21ste eeuw brengen. Met hun laatste album ‘Currents’ bewezen ze nog maar eens dat ze met zo’n geluid toch verrassende songs kunnen producen.

5. Acid Mothers Temple

Japanse, psychedelische rock van de bovenste plank. Acid Mothers Temple brengt ons terug naar de jaren ’70 met invloeden uit de Duitse krautrock en de Amerikaanse acid rock. Heavy, dude! Check zeker ook hun laatste plaat ‘Reverse Of Rebirth In Universe’.  

6. Christone “Kingfish” Ingram

De hippiegeneratie droeg de blues hoog in het vaandel en ook op Woodstock was dat niet anders. Is één van de meest veelbelovende, hedendaagse bluesartiesten en is amper twintig jaar oud. Zijn debuutplaat ‘Kingfish’ zag in mei dit jaar het daglicht.

7. Purson

Een mix van Black Sabbath en Jefferson Airplane met female vocals om je vingers bij af te likken.

8. Colour Haze

Duitse progrock met haar op! Gitarist Stefan Koglek steekt onder stoelen noch banken dat hij de mosterd haalde bij Jimi Hendrix.

9. King Gizzard And The Lizard Wizard

Australisch psychedelica met maar liefst dertien platen onder hun arm. Van een muzikale trip mét kleerscheuren gesproken! Bovendien staan ze in oktober in de AB.

10. Mac DeMarco

Ook Mac DeMarco treedt dit najaar op in de AB.

Gesponsorde artikelen