Woodstock 50 is officieel gecanceld

Woodstock
Woodstock

Woodstock 50, het festival dat de verjaardag van het legendarische Woodstock zou vieren, gaat dan toch niet door. De organisatie heeft al maandenlang problemen, vooral om een locatie vast te leggen.

Na maandenlang worstelen en ontelbare valse starts, besliste de organisatie van Woodstock 50 om het festival niet te laten doorgaan. Al van in het begin, dook het ene probleem na het andere op. Een locatie vastleggen, lukte niet, alle nodige attesten en goedkeuringen krijgen al evenmin en als ook je artiesten beginnen af te zeggen, dan weet je wel hoe laat het is.

Zelfde organisatie

Michael Lang, één van de organisatoren van het originele festival, stak ook zijn schouders onder Woodstock 50. Hij kondigde eind vorig jaar aan dat hij opnieuw een festival zou organiseren dat over meer dan muziek ging. Hij wilde mensen aanzetten om bewust te worden van onze levens op deze planeet.

Woodstock 50 zou doorgaan van 16 tot 18 augustus, precies dezelfde datums waarop vijftig jaar geleden het legendarische Woodstock plaatsvond. De organisatie van het verjaardagsfestival ging ook op zoek naar een locatie zo dicht mogelijk bij de originele. Maar dat was niet zo makkelijk.

Andere locatie

Eerst zou het festival doorgaan op het racecircuit van Watkins Glen, een stadje op 250 kilometer van Bethel, waar Woodstock in 1969 plaatsvond. De exacte locatie was geen optie, want de stad had ook al bekendgemaakt daar een ‘verjaardagsfeestje’ te organiseren.

Klinkt allemaal oké. Maar dat bleef niet zo. In juli verbrak Watkins Glen International de samenwerking en moest Woodstock 50 op zoek naar een nieuwe locatie. Ze vestigde al haar hoop op Vernon Downs, een raceparcours en casino, ook in New York. In juli werd het verzoek officieel afgewezen en dus konden Lang en co weer helemaal opnieuw beginnen.

Vorige week pas, dus een dikke twee weken voor het festival zou plaatsvinden, kreeg Woodstock 50 de toestemming om haar tenten op te slaan in het Merriweather Post Pavillion, een openluchtlocatie in Maryland. Dat was ook meteen de eerste keer dat de artiesten die zouden optreden, te horen kregen dat het festival wel eens verplaatst zou kunnen worden.

Opnieuw gratis?

Ook de ticketverkoop verliep niet zo vlot. Toen Michael Lang in december het festival aankondigde, beloofde hij dat er vanaf eind januari tickets beschikbaar zouden zijn. Door problemen met vergunningen werd de verkoop uitgesteld naar februari en daarna zelfs naar april.

Toen zelfs twee weken voor Woodstock 50 nog steeds geen tickets te verkrijgen waren, klonk het gerucht dat de verjaardagseditie net zoals de originele Woodstock gratis toegankelijk zou zijn.

Topaffiche slinkt

Op de eerste editie van Woodstock stonden onder andere Jimi Hendrix, Janis Joplin en The Who op het podium. En daar moest de verjaardageditie aan kunnen tippen. Dat was Michael Lang gelukt: de affiche van Woodstock 50 telde maar liefst 80 artiesten, de ene nog bekender dan de andere. Maar ook met de artiesten waren er van in het begin problemen.

De eerste band die afzegde, was The Black Keys. Die zaten met een dubbele boeking en lieten al enkele dagen na de bekendmaking van de affiche weten dat ze toch niet op Woodstock 50 zouden staan. Na alle problemen met locaties, geld en vergunningen, werd het lijstje gecancelde concerten ook steeds groter.

Deze maand zegden onder andere headliners Jay Z, The Raconteurs (de band van Jack White), John Fogerty (die ook op de eerste editie van Woodstock optrad) en Miley Cyrus hun concerten af. Woodstock 50 telde steeds minder artiesten. Het festival annuleren, was dan ook een logische keuze. Tenzij de organisatie er een foodtruckfestival van wilde maken, natuurlijk.

Gesponsorde artikelen