Woodstock kiest ouwe rockers én hedendaagse rappers om 50ste verjaardag te vieren: Jay Z, Grateful Dead, The Black Keys en meer

Woodstock kiest ouwe rockers én hedendaagse rappers om 50ste verjaardag te vieren: Jay Z, Grateful Dead, The Black Keys en meer

Woodstock, waarschijnlijk het meest legendarische muziekfestival ter wereld, wordt dit jaar 50. En dat laat de organisatie van het “feest van vrede, liefde en muziek” uit 1969 niet zomaar voorbijgaan. Exact vijftig jaar later, opnieuw van 16 tot 18 augustus, komt er een eenmalige editie van het festival en de line-up is misschien wel even indrukwekkend als een halve eeuw geleden.

Jimi Hendrix, Janis Joplin en The Who zullen we niet meer te zien krijgen, maar dat maakt de verjaardagseditie van Woodstock maar een klein beetje minder fijn. Michael Lang, die vijftig jaar geleden al zijn schouders (en geld) onder het festival zette, maakt ook dit jaar deel uit van de organisatie. En blijkbaar heeft die zijn connecties goed gebruikt. Deze zomer staan maar liefst zeven (delen van) acts na vijftig jaar opnieuw op het Woodstock-podium.

Terugkomen naar Woodstock

De affiche van Woodstock telde in 1969 iets meer dan dertig namen. Vandaag de dag is dat voor een festival van drie dagen niet echt verbluffend, zeker niet als je dat aantal vergelijkt met de voorlopige affiche van Pukkelpop bijvoorbeeld. Maar van die dertig komen er dit jaar maar liefst zeven artiesten terug naar het wereldberoemde festival, of tenminste een deel ervan.

Country Joe McDonald, John Sebastian, Canned Heat en Santana staan met even veel op het podium als vijftig jaar geleden. Van Crosby, Stills, Nash & Young en Creedence Clearwater Revival komt maar een deeltje optreden. David Crosby and Friends komt CSNY vertegenwoordigen op Woodstock op zaterdag 17 augustus. Ook The Grateful Dead keert na vijftig jaar met een deel van haar bezetting terug naar Woodstock. Drummers en een gitarist vormden samen een met onder andere John Mayer een nieuwe band: Dead & Company.

John Fogerty

Op de formele bekendmaking vertelde John Fogerty dat deze versie van Woodstock onmogelijk hetzelfde zou kunnen zijn als die van vijftig jaar geleden omdat “de toestand in de Verenigde Staten helemaal anders is dan toen”. Hij beloofde toen ook dat hij deze zomer zoveel mogelijk dezelfde nummers zal brengen als op in 1969. Toen stond hij samen met zijn broer en Creedence Clearwater Revival op het podium. De groep was een van de hoogtepunten van het weekend.

De volledige line-up en setlist van vijftig jaar geleden, vind je terug op de website van Woodstock.

Festival over de grenzen van generaties

Michael Lang, de organisator van toen en nu, beloofde aan Rolling Stone dat de verjaardagseditie van Woodstock een “eclectische mix” zou worden, om dezelfde sfeer te creëren als er vijftig jaar geleden ook was. En die belofte heeft hij gehouden. Woodstock 50 wordt een festival met artiesten uit verschillende muzikale genres en van de meest uiteenlopende leeftijden. Lang wilde graag een festival “over de grenzen van generaties”, en met die gemengde line-up ziet hij dat wel slagen.

Geen opwarmertjes

Een dag om op te warmen? Niet op Woodstock! De organisatie van het festival laat al meteen namen als John Fogerty, Santana, The Lumineers en Maggie Rogers op ons los. Ook de mannen van The Killers staan op 16 augustus op het podium van Woodstock 50. Brandon Flowers en co brachten hun laatste album ‘Wonderful Wonderful’ ondertussen al twee jaar geleden uit. Ze speelden vorige zomer nog op Rock Werchter, maar houden het dit jaar wat dichter bij huis met vooral concerten in de Verenigde Staten, onder andere dus op Woodstock 50.

Robert Plant steekt deze zomer met zijn Sensational Space Shifters wél de oceaan over, naar het podium van Woodstock. Met Led Zeppelin trad hij er nooit op, maar doet dat nu dus wel als solo-artiest. De zanger koos in de jaren 1980 al voor een carrière op zichzelf en bracht sindsdien al elf albums uit.

De verschillende genres die organisator Lang voor zich zag, komen al uit op de eerste dag van het verjaardagsfestival. Naast rockers als Robert Plant, staan namelijk ook popzangeres Miley Cyrus en rapper Princess Nokia gepland.

Daarmee is de affiche voor de eerste dag Woodstock 50 nog niet af. Ook The Raconteurs, Nathaniel Rateliff & The Nights Sweats, Run The Jewels, The Head & The Heart, Michael Franti & Spearhead, Bishop Briggs, Anderson East, Akon, Dorothy, Larkin Poe, Ninet Tayeb, John Sebastian, Melanie, Grandson, Flora Cash, Brian Cadd en Fever 333 spelen op 16 augustus. Die laatste zijn ook op Graspop te bewonderen deze zomer!

Woodstock-veteranen

Aan rustdagen doen ze ook niet mee op Woodstock. Op de tweede dag van het festival staan nog meer concerten gepland dan op de eerste. Onder hen zijn de Woodstock-veteranen Dead & Company, Country Joe McDonald en David Crosby and Friends. Opper-Woodstockartiest Jimi Hendrix kan de verjaardag van het festival niet meevieren, maar Gary Clark Jr. bezet wel een plekje op het podium. De Amerikaan wordt wel vaker met de overleden gitaarvirtuoos vergeleken. Wie weet maakt hij er net zo’n legendarisch optreden van als Jimi Hendrix vijftig jaar geleden.

De mannen van Greta Van Fleet hebben een drukke zomer. Na hun optreden op Rock Werchter, volgen namelijk nog zeker zes festivals voor ze op het podium zullen staan op Woodstock 50. De band is daar op haar plaats, want ze wordt vaak een kopie van Led Zeppelin genoemd. Met hun laatste album ‘Anthem of the Peaceful Army’ bewijzen de jonge mannen dat ze veel meer zijn dan dat, ook al blijft wel duidelijk dat hun muziek beïnvloed wordt door artiesten uit de jaren ’70.

Nieuw leven

Een nieuw nummer én een optreden op Woodstock als begin van een tour door de Verenigde Staten? The Black Keys zijn helemaal terug! Na vijf jaar brachten Dan en Patrick ein-de-lijk nieuwe muziek uit. Lo/Hi is precies wat we van The Black Keys gewoon waren: klassieke bluesrock met fantastische gitaarsolo’s. Om het festival van een streepje soul te voorzien komen ook Leon Bridges en India.Arie op zaterdag het beste van zichzelf geven.

Ook Chance The Rapper, Sturgill Simpson, Portugal. The Man, Edward Shape & The Magnetic Zeros, Dawes, Margo Price, Nahko and Medicine For The People, Jade Bird, Rival Sons, Emily King, Soccer Mommy, SiR, Taylor Bennett, Amy Helm, Country Hadwin, John-Robert en IAMDDB staan dan op het Woodstock-podium.

Afsluiten met een knal

Rustig uitbollen? Nah. Afsluiten doet Woodstock 50 met artiesten als Cage The Elephant, Janelle Monáe en Halsey. De eerste naam die je ziet staan als je naar de affiche van de laatste Woodstock-dag in 2019 kijkt, is ook niet de minste. Hiphopper, hubby van Beyoncé, deel van The Carters, Grammy-winnaar… Ja! Jay Z is een van de afsluiters van de verjaardagseditie van Woodstock. Ook op die laatste staat komen Dan Reynolds en zijn vrienden van Imagine Dragons de meisjeshartjes sneller doen slaan. Hun optreden op Pukkelpop vorig jaar was alvast een succes.

Wie maakt nu de affiche af? Wel, Brandi Carlile, Young The Giant, Courtney Barnett, Common, Vince Staples, Judah & the Lion, Earl Sweatshirt, Boygenius, Reignwolf, The Zombies, Canned Heat, Hot Tuna, Pussy Riot, Cherry Glazerr, Leven Kali, The Marcus King Band, Victory, Hollis Brown, John Craigie, Amigo the Devil en Liz Brasher.

Niet op de originele locatie

De locatie van deze editie van Woodstock is niet helemaal dezelfde als die van 1969, maar in Watkins Glen, op ongeveer 250 kilometer van het originele podium. Op die plaats organiseert het stadje Bethel namelijk zelf een ‘verjaardagsfeestje’. Je kan er de Oscarwinnende documentaire Woodstock: the Director’s Cut bekijken en genieten van indrukwekkende concerten. Beatles-drummer Ringo Starr komt langs met zijn All Star Band en ook Arlo Guthrie en Santana zullen er optreden.

De absolute throwback naar Woodstock? Jimi Hendrix’ versie van het Amerikaans volkslied. Graag gedaan:

Gesponsorde artikelen