Woody Allens verleden laat filmwereld koud

Woody Allens verleden laat filmwereld koud

De open brief die Dylan Farrow aan haar adoptievader Woody Allen schreef, heeft heel wat reacties losgemaakt in de filmwereld. In de Amerikaanse krant de New York Times beschrijft Farrow in detail hoe de Annie Hall-regisseur zich aan haar vergreep en haalt ze onder andere uit naar Cate Blanchett en Alec Baldwin, twee acteurs die in Allens recentste film Blue Jasmine spelen.

Dylan Farrow, inmiddels 28, is één van de vele adoptiekinderen van Woody Allen en Mia Farrow. Toen Vanity Fair in 1992 geruchten publiceerde dat Allen zijn dochter zou misbruikt hebben, besliste een rechter om een onderzoek te houden waaruit bleek dat de aantijgingen niet uit de lucht gegrepen waren. Toch werd Allen nooit veroordeeld en deed Hollywood alsof er nooit iets gebeurd was. Tot dit weekend dus, toen Dylan na twintig jaar stilzwijgen het tijd vond om haar verhaal met de wereld te delen en daarin verschillende bekende mensen met de vinger te wijzen. 

“What the f&@% is wrong w u”

What if it had been your child, Cate Blanchett? Alec Baldwin? You knew me when I was a little girl, Diane Keaton. Have you forgotten me? – Dylan Farrow

Blanchett en Baldwin reageerden afgelopen nacht op geheel verschillende manieren. Baldwin antwoordde via Twitter op een fan die hem vroeg of hij zich ging verontschuldigen bij Dylan Farrow. “What the f&@% is wrong w u that u think we all need to b commenting on this family’s personal struggle?”, tweette hij, en volgde het kort daarna op met “You are mistaken if you think there is a place for me, or any outsider, in this family’s issue.” Een duidelijk gefrustreerde Baldwin verwijderde daarna zijn tweets, maar niet voordat hij nog aan zijn volgers liet weten dat een eerlijk proces wel zou beslissen of Allen al dan niet schuldig is.

EPA

Ook Cate Blanchett distantieerde zich van de open brief. De Australische actrice speelt de titelrol in Blue Jasmine en lijkt stevig op weg om er een Oscar voor in de wacht te slepen. Tijdens het Santa Barbara Film Festival liet Blanchett zich ontvallen dat ze er zich van bewust is dat het een pijnlijke situatie is voor Farrow en haar familie en dat ze hoopt dat ze samen een oplossing vinden. De actrice won ook een award op het festival en liet het tijdens haar speech na om Allen te bedanken, iets wat ze in de afgelopen weken wel telkens deed.

EPA

Lifetime Achievement Award

Woody Allen zelf weigerde commentaar geven, maar verschillende mensen uit zijn entourage schilderden Dylan Farrows brief af als pure verzinsels. Leslee Dart, Allens manager, noemde het schandalig, terwijl de regisseur van Woody Allen: The Documentary stelde dat er niets nieuws in de brief te lezen viel. Ook Sony Pictures Classics, dat Blue Jasmine produceerde, verdedigde Allen meteen.

De hetze komt er enkele weken nadat Allen zelf genomineerd werd voor een Oscar voor Best Original Screenplay en daarnaast uitgebreid gehuldigd werd op de Golden Globes. Daar stak Diane Keaton uitgebreid de loftrompet voor de regisseur, die op het einde van de avond een Lifetime Achievement Award mocht ontvangen. Via Twitter lieten zowel Mia en Ronan Farrow die avond hun ongenoegen blijken tijdens het Golden Globes-tribuut. 

Voorlopig lijkt de filmwereld, die doorgaans snel is om misbruik in al zijn vormen te veroordelen, nog niet van plan om Woody Allen de rug toe te keren. Het is een situatie die sterk doet denken aan Roman Polanski, die eveneens beschuldigd werd van seksueel misbruik. De Franse regisseur van onder andere Chinatown en The Pianist vluchtte net voor zijn veroordeling naar Europa en is sindsdien op de vlucht voor de Amerikaanse ordediensten. Toch geniet hij nog steeds veel aanzien in de filmwereld. Zolang figuren als Polanski en Woody Allen succesvolle films blijven afleveren zal daar ook geen verandering in komen.

Gesponsorde artikelen