Besparingen bij woonzorgcentra gaan door terwijl aantal coronabesmettingen blijft stijgen

woonzorgcentra besparingen besmettingen stijgt
EPA

De woonzorgcentra hebben te horen gekregen dat de voorziene besparingen gewoon doorgaan. Dat kregen ze te horen via een opvallende boodschap van het Agentschap Zorg en Gezondheid in hun mailbox. “Er wordt rekening gehouden met de besparingen in het kader van het regeerakkoord 2019-2024”, stond er te lezen. De besparingen op de woonzorgcentra gaan dus gewoon door zoals ze gepland stonden. Momenteel zetten de woonzorgcentra zich schrap voor de tweede golf van het coronavirus in ons land.

Op dagelijkse basis zullen de woonzorgcentra zo’n halve euro minder per bewoner krijgen van de staat. Per week komt dat voor een rustoord met 200 bewoners neer op een verlies van zo’n 700 euro.

Zorgnet-Icuro reageert in de Mediahuis-kranten dat de woonzorgcentra daardoor “serieus in de problemen” kunnen komen. Het zorgnet hoopt dat er, naast besparingen, ook investeringen zullen komen. Het wijst er ook op dat de timing van die e-mail zeer ongelukkig is.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) wijst erop dat “dit geen nieuwe beslissing is, maar slechts een uitvoering van de bestaande begroting”: “Bovendien is er sinds de coronacrisis ook extra geïnvesteerd in de ouderenzorg, zo’n 120 miljoen euro. En we hebben 20 miljoen uitgetrokken voor meer helpende handen aan het bed. Verdere investeringen worden nog besproken.”

(Antwerpen introduceert corona-testdorp met drive-in om druk op medische sector te verlagen.)

Stijgend aantal besmettingen en hospitalisaties

Net als de afgelopen dagen stijgt het aantal besmettingen met Covid-19. Tijdens de afgelopen week nam het gemiddeld aantal besmetting toe met 62 procent naar 370,6 per dag. Het gemiddeld aantal doden daalt echter verder met 10 procent. De stijging zet zich dus voort, maar minder snel dan de voorbije dagen. Er werden in totaal al 68.006 besmettingen vastgesteld in ons land.

Ook het aantal ziekenhuisopnames blijft stijgen. De afgelopen week werden er gemiddeld 18,7 mensen per dag met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een stijging met 34 procent op één week tijd. 

(Bill Gates zegt dat de meeste coronatests ‘complete verspilling’ zijn omdat resultaten te traag terugkomen.)   

Gesponsorde artikelen