Word even productief als Elon Musk met deze app

Hoe kan iemand in één leven Tesla-baas zijn, raketten de ruimte in sturen en tunnels onder Los Angeles graven? Door tijd slim te gebruiken en elk vrij moment optimaal te benutten, bewijst Elon Musk. Deze app voor timemanagement tilt het klassieke to-dolijstje een niveau hoger.

Time-blocking of hyper-scheduling, dat zou met een hip woord de techniek zijn van succesvolle mensen als Jeff Bezos en Elon Musk om meerdere ballen tegelijkertijd in de lucht te houden. Het cliché wil immers dat time money is, en laat net dat hetgene zijn waar beide heren niet bepaald een tekort aan hebben.

Alles draait om planning en het optimaal benutten van elk uur van de dag. Wie zoals Musk maar zes uur per nacht slaapt, heeft er een slordige achttien over om pakweg een succesvol bedrijf te runnen of SpaceX-raketten te lanceren.

Sorted 3, een applicatie die voorlopig enkel beschikbaar is voor iOS, is een agenda en to-dolijst in één, die zelfs de allerkleurrijkste post-its doet verbleken. Met de app kunt u heel concreet tijdsblokken indelen, waardoor elk pietluttig taakje op een specifiek tijdstip in de dagelijkse agenda wordt vastgelegd. Pluspunten voor productiviteit zouden dan vanzelf volgen.

Liefhebbers zweren bij de toegankelijkheid en overzichtelijkheid van de app, die er volgens hen voor zorgt dat zinnen als ‘ik moet nog eens naar de tandarts / mijn moeder bellen / de planten water geven’ hun vrijblijvende karakter verliezen. Door alle taken en dagelijkse bezigheden in één strikt schema in te passen, worden ze minder makkelijk overgeslagen, zeggen de Sorted 3-fans.

Werkdag’ versus ‘fietsenmaker bellen

Sorted 3 bestaat uit enkele overzichtelijke tabbladen. Op het eerste, ’the inbox’, vult u de taken in die u op lange of korte termijn verwezenlijkt wil zien. Je kan zowel concrete afspraken in deze to-dolijst opnemen (zoals ‘werkdag’, ‘voetbaltraining’ of ‘lunchpauze’) als doelen op langere termijn (‘fietsenmaker bellen’ of ‘koffie drinken met vriend X’).

Hebben de taken een vast tijdstip, bijvoorbeeld uw werkschema, dan vult u die uren al in. Gaat het om taken die eender wanneer kunnen plaatsvinden, dan geeft u een inschatting mee van hoeveel tijd ze normaal gezien kosten.

Laat je bevelen door ‘auto-schedule’

Het tweede tabblad, ‘Today’, dient om taken in te plannen. U vindt er de activiteiten van de dag zelf in een overzicht per uur, net zoals in een agenda. Zo ziet u waar er nog ruimte is om de nog niet ingeplande to do’s te parkeren. De app kan overigens synchroniseren met de agenda-applicatie van Apple, zodat u geen dubbel werk hoeft te doen.

Vindt u het aangenamer als iemand anders u verplicht om een klus te klaren? Kies dan voor de optie ‘auto-scheduling’, waardoor de app zelf een onbenut tijdstip kiest waarop u iets zal moeten doen. Zo worden lege momenten benut die normaal gezien al scrollend op de smartphone in de zetel worden doorgebracht.

Motiverende statistieken

Net zoals het doorstrepen op een to-dolijstje voldoening kan schenken, is ook hier een functie om volbrachte taken af te vinken. Daarna belanden ze op een lijst met ‘afgewerkt’. Een extra motivator om zaken af te werken, zijn de statistieken in de app. Daarmee kan u zien hoe productief u de voorbije dag, week of weken bent geweest. U kunt bijvoorbeeld deze week vergelijken met de vorige, op basis van het aantal afgeronde taken.

Wie bijvoorbeeld het oprichten van een bedrijf voor elektrische auto’s al enige tijd bij ‘completed‘ ziet staan, kan zo maar eventjes gemotiveerd raken om een ruimtetransportbedrijf op poten te zetten. Voor u het weet, bent u multimiljardair. Het is in elk geval proberen waard.

Meer
Lees meer...