Word je echt sneller dronken als het warm is?

Word je echt sneller dronken als het warm is?

Met de zomertemperaturen van de afgelopen dagen heb ook jij waarschijnlijk genoten van een fris pintje. Maar word je nu echt sneller dronken als het warm is? Of is dit maar een fabeltje?

We werden de afgelopen dagen getrakteerd op heerlijke temperaturen en een stralende zon. Dus velen hebben waarschijnlijk de barbecue al aangestoken of een paar uurtjes op een terrasje versleten. En dan heb je misschien al gemerkt dat het lijkt dat je sneller dronken wordt als het warm is. Maar is dit wel echt zo?

Verschillende theorieën

Er zijn verschillende theorieën over waarom je sneller dronken zou worden wanneer het zonnig en warm is. Een eerste heeft te maken met zweet. Als het warmer is, zweet je natuurlijk meer, waardoor je dus water afscheidt en de verhouding tussen water en alcohol in je lichaam sneller verstoord geraakt.

Een andere theorie heeft te maken met je bloeddruk. Die is hoger wanneer het warmer is. Waardoor je hart dus sneller moet kloppen en je bloed bijgevolg sneller stroomt. Op die manier zou de alcohol dus ook sneller je hersenen bereiken, waardoor je je sneller dronken voelt.

Maar deze theorieën zijn heel moeilijk te onderzoeken. Aangezien het meer te maken heeft met een gevoel. “Als je de ene dag drie pinten drinkt op een terras en de andere in een (koel) cafeetje, zal je promillegehalte normaal gezien twee keer hetzelfde zijn”, legt toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven uit aan Het Nieuwsblad. “Al kan het gevoel wel anders zijn”, vervolgt hij. “Omdat je in de hitte meer zweet, meer uitdroogt … zul je bepaalde effecten die ook gepaard gaan met dronkenschap misschien sterker ervaren. Denk maar aan vermoeidheid, loomheid, je licht in het hoofd voelen … Dat is echter een subjectieve indruk. In principe ben je even dronken.”

Logische verklaring

Het zit dus allemaal tussen je oren. Al is er ook een logische verklaring waardoor je écht sneller dronken wordt. Als het warm is, heb je namelijk sneller dorst, waardoor je meer en sneller drinkt. En ja, hoe meer je drinkt, hoe sneller je dronken wordt. Dat is natuurlijk niet meer dan normaal.

Wil je dus vermijden dat je morgen opstaat met een joekel van een kater, drink dan zo nu en dan eens een glaasje water tussen je pintjes en je wijntjes door.

Gesponsorde artikelen